De gouden boogschutters van 1920

* Diverse keren gisteren gehoord dat Wietse van Alten de eerste boogschutter is die een olympische medaille in de wacht sleepte.

sportredactie

Onzin. Wie kan nou de gouden boogschuttersploeg van Antwerpen 1920 vergeten? Dat gebeurde op het onderdeel 'bewegend vogeldoel op de 28 meterbaan'. Brouwer, Bussel, Van Gastel, Van Gestel, Merrienboer, Packbiers, Theeuwes en Willems. Acht scherpe schutters en allemaal Brabanders. Net als Van den Hoogenband en Van Moorsel. Dat was nog eens een Holland Acht, heren roeiers!

Boogschieten was in Antwerpen overigens een zeer omstreden olympische sport. Pijl en boog waren bij de zuiderburen zeer populair. Daarom werden er liefst tien onderdelen geprogrammeerd en ook nog eens volgens de Belgische methode. Met bewegende en stilstaande doelen, met kleine en grote vogels. Volgens de olympische overlevering zou er in die jaren zelfs op levende duiven zijn geschoten.

Bijna geen land had er trek in; alleen Frankrijk en dus ook Nederland wilden met de Belgen wedijveren. België graaide uiteraard fors in de bak met eremetaal. Alleen al Hubert van Innis was op 54-jarige (!) leeftijd goed voor vier keer goud en twee keer zilver.

Vóór de landenwedstrijd speelde zich een koddig incident af. De Belgen protesteerden tegen de kleding van de Nederlandse equipe. Ze eisten het officiële tenue, maar 'onze jongens' verkozen te schieten in hemdsmouwen.

Of het aan de Belgische eigenzinnigheid lag vermeldt de geschiedenis niet, maar het handboogschieten werd na 1920 van het olympisch programma afgevoerd.

Pas vanaf de Spelen van 1972 waren boogschutters weer welkom en werd er volgens officiële regels geschoten. De Belgen hebben we niet meer teruggezien. Maar op de eeuwige lijst van het boogschieten staan zij wel op achttien medailles: tien gouden, vijf zilveren en drie bronzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden