LOGBOEK

De golven worden hoger, maar Sea Watch 3 laat niemand achter op zee

Beeld Foto: Ruben Neugebauer / Sea-Watch

De Sea Watch 3 vaart voor de kust van Libië̈ om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij is aan boord en doet verslag. Aflevering 5: Reddingsoperatie.

De zee is spiegelglad en de bemanning van Sea Watch 3 is extra alert: ze houdt rekening met boten met vluchtelingen en migranten uit Libië. Vlak voor de wisseling van de wacht, om zeven uur 's ochtends, belt het centrum van de Italiaanse kustwacht. Er is een rubberboot in nood, maar die bevindt zich nog in Libische territoriale wateren. De Italianen vragen Sea Watch 3 om in de richting van de rubberboot te varen, maar buiten de Libische territoriale wateren te blijven.

De voltallige bemanning wordt gewekt, ook degenen die 's nachts hebben wachtgelopen. Iedereen heeft een taak en weet precies wat hem te doen staat. De teams maken zich klaar om met reddingsboten naar de plek te varen. Uit het vrachtruim wordt een flinke voorraad reddingsdekens en flessen drinkwater omhoog gehaald. Grote rubberen zitmatten worden uitgerold over het dek.

Na enige tijd melden de Italianen dat de Libische kustwacht de zaak onder haar hoede neemt. Sea Watch 3 moet van de Libiërs acht zeemijl afstand houden.

In groepjes van tien

Dan toont de radar iets wat lijkt op een rubberboot, vlakbij. De verrekijker geeft even later uitsluitsel. Na snelle afstemming met het kustwachtcentrum MRCC in Rome zet de Sea Watch 3 een reddingsoperatie in gang. Onder de bemanning is er een soort ontlading. Dit is waarvoor ze hier zijn, waarvoor ze hebben getraind en op de uitkijk hebben gestaan.

De reddingsboten worden te water gelaten en varen naar de mensen in nood. Er zijn zo'n 150 personen op de rubberboot, onder wie enkele vrouwen en kinderen. Terwijl de reddingswerkers eerst iedereen van een zwemvest voorzien en daarna de vluchtelingen en migranten in groepjes van tien naar de Sea Watch 3 overzetten, blijkt er even verderop een tweede overvolle rubberboot in nood te zijn.

Op de eerste boot is echter nog lang niet iedereen gered, en ondertussen verslechtert het weer in rap tempo. De tweede boot krijgt eerst reddingsvesten uitgedeeld. Daarna wordt verder gewerkt aan het evacueren van de eerste boot. Beheerst voeren de vrijwilligers de reddingsoperatie uit. Een zwaluw vliegt over en neemt een kijkje.

Soms springt er iemand

De bemanning slaagt erin iedereen te kalmeren en gerust te stellen. Dat gebeurt in het Engels, Frans en Arabisch: Niemand wordt achtergelaten, maar je moet rustig op je beurt wachten. Het overzetten werkt alleen als de migranten een voor een overstappen op de reddingsboot. Bijna zonder uitzondering gaat iedereen heel voorzichtig, en stapsgewijs, van boord. Aan boord komen van de reddingsboot is het enige dat telt.

Toch kan niet iedereen zich beheersen, soms springt er iemand voor zijn beurt en ontstaat er onrust. Dat is gevaarlijk en de bemanning van Sea Watch 3 neemt onmiddellijk enige afstand, tot de gemoederen bedaard zijn. Een Italiaanse helikopter cirkelt boven de reddingsboot.

De wind is opgestoken en de golven worden hoger. Met grote vaart werken de vrijwilligers om beide rubberboten, met ruim driehonderd mensen uit onder andere Soedan, Ivoorkust, Nigeria en Kameroen, zo snel mogelijk overgezet te krijgen op de Sea Watch 3. Vijf uur later is dat gelukt.

Lees ook de eerdere afleveringen in deze serie

1. Kalm en beheerst blijven is het credo als de kustwacht aan boord komt

2. Geredde vluchtelingen op de Middellandse Zee worden geholpen in een varende behandelkamer zonder franje

3. De radar laat opeens een target zien: de Libische kustwacht

4. Mee op de Sea Watch: eindeloos wachten op mensen in nood

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden