Soap & coHarmen van Dijk

De godfather van de paparazzi werd gehaat, beschimpt en in elkaar geslagen

Jackie Onassis en Sean Penn, in het wild gefotografeerd door Ron Galella.Beeld Ron Galella Collection via Getty

Ron Galella (88) werd bespuugd en gehaat als eerste sensatie-fotograaf. Nu hangt zijn werk in het MoMa Museum in New York.

Voor sommige mensen is het werk van paparazzi letterlijk riooljournalistiek, zeker niet iets wat een haakje zou mogen vinden aan de wand van een museum. Toch bevinden zich in de collectie van het New Yorkse museum voor moderne kunst MoMa foto’s van Ron Galella, de man die het genre zo’n beetje heeft uitgevonden. 

Zelf ziet de inmiddels 88-jarige zich in elk geval ook als niets minder dan een kunstenaar. In zijn hoogtijdagen kreeg hij die erkenning trouwens al. Hij was de favoriete fotograaf van Andy Warhol.

Windblown Jackie

Een kunstenaar heeft uiteraard een muze. In Rons geval was dat Jackie Kennedy. Zij is ook het onderwerp van Rons beroemdste foto, gemaakt in 1971, die uiteraard deel uitmaakt van de MoMa-collectie. Jackie loopt in simpele jeans door New York, zonnebril in de hand. Ze kijkt verbaasd opzij, haren waaien in haar gezicht. ‘Windblown Jackie’, noemt Ron dit kunstwerk zelf. “Kijk naar haar glimlach, net zo mysterieus als Mona Lisa.” Hij maakte de foto vanuit een taxi waarin hij Jackie ongezien volgde in New York. De chauffeur was zo attent op een gegeven moment te toeteren. Jackie keek verwonderd opzij. Daarna betrok haar gezicht en beet ze Galello toe: “Ben je trots op jezelf?”

Jackie was een tegenstribbelende muze, dat mag duidelijk zijn. Twee keer sleepte ze Ron voor de rechter en hij kreeg een straatverbod, waardoor hij zich overigens niet liet weerhouden. Daarvoor was zijn fascinatie voor Jackie te groot.

Ron groeide op in zo’n typisch Italiaans immigrantengezin in New York, hij praat met het vette accent dat we kennen uit maffiafilms – niet voor niets kreeg hij de eretitel ‘Godfather van de paparazzi’. Fotograferen leerde hij in het leger.

In elkaar geslagen

De paparazzo had ook een zwak voor Elizabeth Taylor. Om haar in Londen te kunnen fotograferen op haar jacht dat lag afgemeerd in de Theems, liet hij zich een weekend lang insluiten in een pakhuis, met slaapzak en proviand. Haar toenmalige echtgenoot Richard Burton was niet blij met zijn actie. Toen Ron later werd betrapt op zijn filmset, werd hij door medewerkers in elkaar geslagen. “Achteraf had Burton daar spijt van”, weet Ron. “Als goedmakertje mocht ik fotograferen tijdens zijn volgende huwelijk.”

Ron GalellaBeeld EPA

Met wie het nooit goed kwam, was Marlon Brando. Hij sloeg Ron vijf tanden uit zijn mond toen de fotograaf hem vroeg of hij misschien zijn zonnebril even af wilde zetten. Als grap zette Ron bij de eerstvolgende persconferentie van Marlon een helm op. Elvis Presley liet zijn autobanden lek steken, Sean Penn spuugde op hem. Maar er waren ook sterren die hem graag zagen opduiken. Robert Redford vond zijn foto’s prachtig – en eerlijk gezegd zijn ze dat ook. Ron heeft heel wat exposities en boeken gevuld met zijn werk. Het geeft prachtige tijdsbeelden: John Lennon en Yoko Ono, Mick Jagger en Jerry Hall, Johnny Depp en Kate Moss – op straat, tijdens gala’s en in clubs, op het strand – nooit geposeerd.

Je zou het wellicht niet verwachten, maar Ron vindt dat zijn jongere collega’s veel te ver gaan. “Ze zwermen in groepen om de sterren heen en lokken boze reacties uit, ze proberen ze te laten struikelen. Levensgevaarlijk. Ik snap ook niet hoe ze hun geld verdienen, ze nemen allemaal dezelfde foto”, zei Ron onlangs in Paper Magazine. Hij werkte liever alleen, op zoek naar een onbewaakt ogenblik. De ethiek van een jager die zijn prooi een eerlijke kans geeft, zorgvuldig besluipt en dan schiet.

Bekijk foto’s van Ron Galella en informatie over de tentoonstelling op rongalella.com.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden