De goddelijke toon van Frank Peter Zimmermann

Klassiek

Trio Zimmermann

Bach - Goldbergvariaties

***

Muziek van Bach bewerken om precies dát stuk te kunnen spelen wat niet voor jouw instrument is geschreven: wie wil het niet? Violist Dmitry Sitkovetsky deed het met de Goldbergvariaties, die oorspronkelijk gecomponeerd zijn voor klavecimbel met twee manualen. Zijn arrangement voor strijktrio stamt uit 1984.

Sitkovetsky heeft meerdere bewerkingen op zijn naam staan, en niet alleen van Bach. Hij was geobsedeerd door de Goldbergvariaties, en vooral door een bepaalde uitvoering, die van Glenn Gould. Zijn partituur droeg hij dan ook op aan deze excentrieke pianist, als een in memoriam.

Het Trio Zimmermann, vernoemd naar de primarius van het drietal, Frank Peter Zimmermann, nam het werk mee naar de Kleine Zaal van het Concertgebouw. De strijkers steken hooguit tweemaal per jaar de koppen bij elkaar om een tournee te ondernemen.

Klavecimbel of strijkinstrument, bij allebei ligt de oorsprong van de klank in de snaren. Maar met drie strijkers komt er eerder een zangerig element om de hoek kijken dan wanneer je met een toetsinstrument werkt. De verticale druk op een toets, recht naar beneden, brengt klank teweeg. Met een strijkstok moet je een horizontale beweging over de snaren maken om geluid te genereren. Tot zover de techniek.

Wel een belangrijk stukje techniek als je het over zo'n bewerking hebt: de sfeer van de compositie verandert er totaal door. Trio Zimmermann speelde ermee, en bracht zelfs nonchalance in. Dat wil zeggen, vooral Zimmermann deed dat. Hij vulde zijn plaats als primarius luid en duidelijk in, met de nodige flair. Collega's Antoine Tamestit (alt) en Christian Poltéra (cello) stelden zich bescheidener op.

Eén aria, dertig variaties, en nogmaals de beginaria om af te sluiten: organisch werd er gepingpongd, noten vlogen als zuchtjes over het podium, een stevig basritme ving ze op. Maar hoorde je eenmaal de solistische trekken van de viool, dan bleef ie te prominent aanwezig, hoe mooi ook - want er is er maar een met zo'n goddelijke toon als Frank Peter Zimmermann.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden