De God van Nederland toont hedendaags gelaat

UTRECHT (ANP) - Met zijn nieuwe tentoonstelling in de aanloop naar de volledige heropening in september wil het heringerichte Museum Catharijneconvent een actueel beeld geven van de christelijke geloofsbeleving in Nederland.

Zes jonge fotografen hebben van het museum voor christelijke kunst en cultuur de ruimte gekregen voor hun individuele visie op geloven anno 2006.

De expositie De God van Nederland, te zien vanaf zondag tot en met 1 oktober, toont werk van Gertjan Kocken, Maurice Scheltens en de duo's Anuschka Blommers en Niels Schumm en Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek.

Tv-serie

Verder zijn de foto's te zien bij de serie verhalen waarin dagblad Trouw het afgelopen jaar de diverse uitingsvormen van het hedendaagse christendom heeft beschreven. De IKON koppelt er nog een achtdelige tv-serie onder dezelfde titel aan vast, die vanaf 12 juli te zien is.

De tentoonstelling past volgens gastconservator Colin Huizing in het streven van het museum om meer aandacht aan actuele kunstuitingen te besteden. Voor de foto-expositie is de keuze gevallen op fotografen die als kunstenaars te werk gaan en een ,,geënsceneerde werkelijkheid'' scheppen.

Aureool

Dat geld het duidelijkst voor Scheltens, van wie stillevens te zien zijn waarin traditionele christelijke symbolen in een nieuw licht komen te staan. Zijn foto 'Halo' toont een rond wit neonbuisje dat als een aureool op te vatten is, met stroomdraden en een schakelaar eraan. De foto is volgens Huizing te zien als commentaar op hedendaagse religiositeit: ,,Als het je uitkomt, zet je het aan''.

Van geheel andere orde zijn de scherp belichte portretten die Blommers en Schumm, vooral bekend met hun eigen stijl van modefotografie, van religieuze gezagsdragers en voorgangers maakten. Kardinaal Ad Simonis hangt naast een vrijgemaakt-gereformeerde predikant uit Spakenburg met zijn vrouw, en de bekeerde ex-moslim Bahram. Verder zijn onder anderen rk-priester Antoine Bodar, ChristenUnie-leider André Rouvoet en een ,,vergeestelijkt'' ogende 'majoor' Bosshardt te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden