Goedemorgen

De glasbak met geluiddemper rinkeldekinkelt niet

Deze glasbak rinkelt nog, de nieuwe niet meer. Beeld  ANP
Deze glasbak rinkelt nog, de nieuwe niet meer.Beeld ANP

Bent u zo iemand die met satanische vreugde lege wijnflessen lekker hard de glasbak inknalt? Om vervolgens te genieten van eerst die zacht zoevende val van de fles en vervolgens het gemeen snerpende geluid van stukslaand glas? Dan heeft u pech als u in een gemeente woont waar de nieuwste geluiddempende glasbakken worden geïntroduceerd.

Nieuwegein is een van die eerste gemeenten in Nederland die deze maand op 63 locaties containers met geluiddemping gaat plaatsen, vertelt Patricia Lankreijer-Halman van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). De glasbakken in Nieuwegein zijn meer dan tien jaar oud en aan vervanging toe. Daarop ging haar bedrijf op zoek naar de nieuwste modellen op de markt, legt ze uit. Zo stuitte het op glasbakken met geluiddempers. De gemeente volgde vervolgens het advies op om deze containers aan te schaffen.

Opgewacht door rubberen flappen

Waar glas in de meeste modellen nog gewoon op het metaal te pletter slaat, wordt een lege fles in het nieuwe model halverwege de bak door rubberen flappen opgewacht, legt ze uit. “Die flappen breken de val en dempen het geluid. En ook op de bodem is geluidwerend materiaal gelegd.

“Het is overigens niet zo dat de gemeente Nieuwegein is overstelpt met klachten over kabaal bij de oude modellen, vertelt Lankreijer-Halman nog. “Maar er is weleens overlast, zeker in de zomer, als mensen buiten in de tuin zitten. En er zijn mensen die heel laat in de avond of juist heel vroeg op de dag hun flessen weggooien en dan kan je behoorlijk schrikken van het geluid.”

Volgend jaar komt dus aan ergernis over gerinkeldekinkel tijdens de zomerbarbecue in Nieuwegein een einde. Jammer voor wie wel genoegen schepte in het geluid van brekend glas.

Lees ook:

Er moet meer glas gerecycled worden, mét hulp van de burger

Het lukt de producenten van glazen verpakkingen al jaren niet om genoeg glas te recyclen en zich daarmee aan de wet te houden. De komende jaren moeten er 800 glasbakken bijkomen. Dat kan helpen, maar dan moet de burger wel meewerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden