De gezondheidszorg is goed geregeld - in theorie

De Arabische Lente kent dramatische omwentelingen, maar ook een onderstroom van geleidelijkheid. Zoals in Marokko, waar het in het achterland onrustig blijft. Laatste deel van een drieluik uit provinciestad Taza, waar de bevolking kampt met alle problemen die Marokko teisteren. Vandaag: een onbetaalbare gezondheidszorg.

REPORTAGE | ELLEN VAN DE BOVENKAMP

Op papier is eigenlijk alles goed geregeld in Marokko. Ook wat medische zorg betreft. In staatsziekenhuizen wordt iedereen die bij de eerste hulp binnenkomt gratis behandeld. En als je voor een poliklinische behandeling een specialist nodig hebt, hoef je niets te betalen als je een vrijstelling hebt die de autoriteiten afgeven als je een laag of geen inkomen hebt.

Alleen duurt het in bureaucratisch Marokko even voor je die hebt. "Mijn zoon was bezig zo'n vrijstelling voor me te regelen", vertelt Aicha Ghalloet, "maar nu hij in de gevangenis zit, weet ik niet hoe ik daaraan moet komen".

Haar oudste zoon Mohamed zit vast voor deelname aan rellen van begin februari. Moeder Aicha komt net terug van haar wekelijkse bezoek aan de gevangenis, in het centrum van de stad. Naar omstandigheden gaat het goed met haar zoon.

Met haarzelf gaat het minder goed. Ghalloet heeft suikerziekte, een te hoge bloeddruk en hartproblemen. "Kijk, dit is het recept dat ik deze week van de dokter heb meegekregen", zegt ze, terwijl ze het bovenste papiertje van een stapel recepten aangeeft.

Op het doktersrecept staan maar liefst vijf verschillende medicijnen vermeld. De medische praktijk is hier geënt op het Franse medische systeem: liever een pilletje meer dan minder. Mevrouw Ghalloet barst in huilen uit. "Ik weet niet waar ik die van moet betalen. Weet je hoe duur die medicijnen zijn? Dat ene doosje kost meer dan 10 euro."

Bij de apotheek in de wijk kennen ze haar en weten ze van de situatie van het gezin. Ze heeft krediet gekregen. Maar hoe gaat ze die schuld ooit terugbetalen? Haar man heeft een winkeltje dat weinig oplevert. Haar oudste zoon was al twee jaar werkloos, maar als hij eens een baantje had, droeg hij bij aan het huishouden. Nu hij in de gevangenis zit, is hij een kostenpost geworden: ze brengt hem elke week boodschappen.

Als je Marokkanen vraagt naar hun problemen, noemen ze vaak de kosten voor gezondheidszorg. Iedereen heeft wel een moeder, tante of opa voor wie hij artsenbezoeken moet betalen. Het drijft velen tot wanhoop.

Met een punt van haar hoofddoek veegt Aicha Ghalloet haar tranen weg. "Ik weet echt niet hoe ik hier uit ga komen. Deze week heb ik 70 euro betaald voor een consult bij een cardioloog, en hij heeft gezegd dat ik nog een keer terug moet komen."

Als ze de verklaring die haar vrijstelling van medische kosten geeft nog weet te bemachtigen, is het maar de vraag in hoeverre ze er iets aan zal hebben. Zoals zo veel Marokkanen gaat Aicha niet naar de toebib dial makhzen, de arts in dienst van de overheid, maar naar een specialist met een privépraktijk. "In het ziekenhuis doen ze niets voor je. Toen ik eens bij de eerste hulp kwam met een extreem hoge bloeddruk, wilden ze me geen injectie geven. Ik was doodziek, maar we moesten eerst zelf naar de apotheek om het medicijn en een injectienaald te kopen."

Gratis medische hulp voor armen
Zorgverzekeringen zijn zeldzaam in Marokko: alleen mensen met een vaste, witte baan hebben er een en zij maken nog geen 10 procent van de bevolking uit. De Marokkaanse overheid is wel bezig met het invoeren van een algemene ziektekostenverzekering voor mensen met een laag of geen inkomen - zij krijgen een pasje waarmee ze gratis medische hulp kunnen krijgen. Daarmee verdwijnt de verklaring van vrijstelling. De 8,5 miljoen gelukkigen kunnen straks voor een consult alleen terecht in de publieke gezondheidszorg en daar zorgen corruptie en personeelsgebrek voor veel problemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden