De gezondheid van prins Claus

In maart 1991 lieten prins Claus en koningin Beatrix zich voor de NOS-televisie interviewen door publicist W.L. Brugsma, ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk. Zijn ziekte was ,,achter de rug'', zei de prins toen over de depressies die hem al jarenlang kwelden. Op 1 juli van hetzelfde jaar werd Claus echter opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis vanwege een depressie. November 1991 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend dat het beter ging. De behandeling kon verder plaatsvinden buiten het ziekenhuis.

Bij deze gelegenheid maakte de RVD ook bekend dat Claus aan een lichte vorm van de ziekte van Parkinson leed, een neurologische kwaal die onder meer leidt tot trager bewegen en een starre gezichtsuitdrukking. Overigens deden hierover al langer speculaties de ronde in de media. De prins bleef actief in het openbare leven, al moest hij het na de vele herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in 1995 even kalm aan doen. Hij zag daarom op aanraden van zijn artsen af van een staatsbezoek aan Finland.

Op 9 juni 1998 onderging prins Claus, toen 71 jaar, een prostaatoperatie in het Allgemeines Krankenhaus Barmbek in Hamburg. Daarbij werd een kwaadaardige tumor verwijderd. Het herstel verliep succesvol en ruim twee weken later kon de prins weer naar huis. Maar in maart 2000 zegde Claus een reis naar Vietnam en Cambodja af omdat hij nog altijd last had van de bestralingen die volgden op de operatie in 1998. Later die maand werd de prins enkele dagen in Hamburg opgenomen voor nader onderzoek naar zijn klachten.

Een maand later meldde de RVD dat hij zijn publieke optredens blijvend moest beperken.

In oktober 2000 onderging prins Claus in ziekenhuis Barmbek een urologische ingreep.

Verrassend was zijn komst naar de tuin van het Catshuis op 11 mei 2001, waar prins Constantijn zijn verloofde Laurentien Brinkhorst voorstelde aan het kabinet. Aan het eind van dezelfde maand werd in ziekenhuis Barmbek de linkernier van de prins verwijderd.

Hij bleef daar een week. De prins doorstond de operatie goed, meldde de RVD. Claus keerde op zondag 3 juni weer terug naar paleis Huis ten Bosch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden