De gezelschapsdame neemt de zorg op zich

Bezoek aan eenzame ouderen wordt bloeiende bedrijfstak

Betalen voor gezelligheid, het lijkt een serieuze optie te worden voor eenzame ouderen met een goed gevulde portemonnee. Voor 20 euro per uur komen gezelschapsdames of -heren een potje ganzenborden of een rondje wandelen. Oplichting ligt op de loer, waarschuwt het Nationaal Ouderenfonds.

Huur een Dochter, Vertroetel je ouders, Met Gezelschap. Het is een greep uit het aanbod 'gezelschapsbedrijven'. Ook op marktplaats bieden 'gezelschapsdames' zich aan. Deze dames en ook heren koken voor ouderen, gaan mee naar de dokter, wandelen, ordenen de post, maken een ritje met de auto.

"Nederland vergrijst en ouderen wonen langer zelfstandig. Dat zorgt voor een groeiende vraag naar gezelschap. Je ziet allerlei initiatieven opkomen in die hoek", zegt Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, een organisatie die eenzaamheid onder ouderen wil tegengaan.

Volgens het Nationaal Ouderenfonds, dat geld inzamelt voor dagbesteding van ouderen, heeft de opkomst van de gezelschapsdame te maken met de bezuinigingen in de zorg. "Er is een gat ontstaan in de ouderenzorg, en daar springen allerlei particuliere bedrijven in."

Neem Sophie Struik. Ze begon twee jaar geleden met haar bedrijf 'Goed Gezelschap'. Met elf dames en heren houdt zij eenzame ouderen in de omgeving van Deventer gezelschap. Voor 37,50 euro per ochtend. Struik: "Het is goed dat vrijwilligers dit doen. Maar rijke mensen mogen er best voor betalen. Dat is de toekomst. Door de vergrijzing zijn er straks niet meer genoeg vrijwilligers om de vraag aan te kunnen."

Gezelschap zal het probleem van eenzaamheid niet oplossen, zegt socioloog Eric Schoenmakers: "Gezelschap heeft positieve effecten, maar het verhelpt de eenzaamheid niet. Eenzaamheid is een complex probleem. Alleen een maatje of gezelschap is niet voldoende om eenzaamheid tegen te gaan, daarvoor zijn duurzame relaties nodig."

Aan de gezelschapsdame zitten haken en ogen, vindt het Nationaal Ouderenfonds. "Er is geen toezicht op deze bedrijven. De gezelschapsdames hebben misschien geen diploma of Verklaringen van goed gedrag. Ze kunnen uit zijn op een erfenis, op stelen en oplichten."

Gezelschapsdame Struik beseft dat het snel mis kan gaan in de gezelschapsindustrie. Ze werkt daarom alleen met heren en dames die ze kent en vertrouwt, zegt ze. Ze hanteert de regel dat de klant altijd de regie houdt. Zo kan er niets gebeuren wat de klant niet wil.

De ombudsman van het Ouderenfonds heeft nog geen meldingen binnengekregen van negatieve ervaringen. Wel heeft het Ouderenfonds in sommige regio's van het UWV te horen gekregen dat het geen vrijwilligers meer mag inzetten voor een kop koffie bij ouderen. "Volgens het UWV zouden we daarmee gezelschapsbedrijven verdringen."

de Verdieping 6|7

Dame voor goed gezelschap

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden