De gewone Nederlander achter een regeringsbesluit

Sergeant Goede (Trouw) Beeld
Sergeant Goede (Trouw)

Redactie: Cees van der Laan, Teun Lagas en Karen Zandbergen

Eindelijk hebben we een gezicht bij het afscheid van de Nederlandse troepen uit Uruzgan, de kwestie waarover het laatste kabinet van Jan Peter Balkenende vorig jaar zo ongelukkig ten val kwam. Begin deze week zagen we dan de man die het licht uit heeft gedaan in Kamp Holland, maanden na het dramatische besluit van de vorige regering, waaruit weer zoveel ander politiek rumoer is voortgekomen.

De voorlichtingsafdeling van Defensie, blijkbaar nooit te beroerd om nog wat zout in de politieke wonden te strooien, had er een mooie foto van verspreid. Daarop zie je hoe sergeant der eerste klasse, David Goede, de vliegtuigtrap oploopt om de ’Nederlandse’ basis bij Tarin Kowt voorgoed de rug toe te keren. Hij was de laatste militair die daar hielp de Hollandse spullen op te ruimen en hij zwaaide nog één keer vrolijk voor de foto. Alsof hij bij Wouter Bos, Job Cohen en de hele PvdA op het hart wilde drukken dat de oude afspraak tot vertrek van de troepen nu toch echt is nagekomen.

Logistiek planner sergeant Goede kan daarmee worden bijgeschreven in de politieke geschiedenis.

Het roept de vraag op welke andere gewone hardwerkende Nederlanders zijn aan te wijzen als personificatie van een belangrijk kabinetsbesluit. Altijd komt wel een minister of wethouder officieel een deur dichtdoen of een eerste paal slaan voor een besluit dat ooit in de Trêveszaal is genomen. Maar wie streek nu werkelijk als laatste de vlag, maakte als eerste burger gebruik van zo’n zegenrijk regeringsbesluit? Zij worden zelden vermeld. Terwijl alle kabinetten op rij toch altijd hebben beweerd dat ze regeerden voor de belangen van de gewone Nederlander.

Na enig zoeken zijn er wel een paar te vinden.

Zo is er wijlen de heer Bakker. PvdA-minister Ko Suurhoff van sociale zaken reikte op 2 januari 1957 het eerste AOW-pensioen met enig feestelijk vertoon uit. Die primeuruitkering kwam toen in handen van de heer Bakker uit de Boterdiepstraat te Amsterdam. Waarmee Bakker als de allereerste AOW’er van Nederland kan worden aangewezen.

De laatste Nederlandse mijnwerker is moeilijk te vinden. Minister van economische zaken Joop den Uyl nam in 1965 het besluit de kolenmijnen in Limburg dicht te doen. Een groepje kompels sleepte negen jaar later nog één keer een lading van het zwarte goud boven de grond. Bedrijfsinspecteur de heer Peulen van de mijn Oranje-Nassau kan worden beschouwd als de laatste gewone man die op 31 december 1974 deze allerlaatste lading steenkool keurde en doorliet. Het kabinetsbesluit tot mijnsluiting had alles te maken met de vondst van een naar later bleek enorme bel aardgas in Slochteren. Om precies te zijn onder de akker van boer K. P. Boon. Een agrariër dus om nooit te vergeten.

Het besluit van het kabinet Biesheuvel uit 1973 om de piratenzenders op zee definitief de nek om te draaien, moest op enig moment aan boord van de Norderney, het schip van Veronica, door een studiomedewerker worden uitgevoerd. Het was uiteindelijk technicus Hans van Velsen, die op 31 augustus 1974 moedeloos en met tranen in zijn ogen de knoppen van Radio Veronica definitief dichtdraaide.

We moeten ze in de toekomst beter proberen vast te leggen voor de politieke geschiedenis, de Nederlanders die als eerste of laatste een belangrijk kabinetsbesluit uitvoeren. Het blijft pikant te weten wie straks de eerste man of vrouw is die legaal met een snelheid van 130 kilometer per uur de Afsluitdijk weet te slechten. En in welke richting.

Nog niet aan de orde, maar alvast om in de gaten te houden: wie wordt ooit de laatste Nederlander die gebruik mag maken van de hypotheekrenteaftrek? Als de PVV het voor zeggen krijgt: welke kunstenaar ontvangt dan de laatste kunstsubsidie of wie houdt het langste de hoofddoek op?

Wie wordt de laatste verpleeghuisbewoner die een kamer moet delen met een ander. Welke busreiziger stopt de laatste strippenkaart in de automaat? En wie mag er als laatste nog op z’n vijfenzestigste met pensioen? Wie strijkt de laatste natuursubsidie op voor z’n landbouwgrond? Dat zijn toch allemaal leuke dingen om te weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden