De Geus: Prostitutie kan soms wel 'passende arbeid' zijn

DEN HAAG - Volgens minister De Geus kan voor sommige werkzoekenden een vacature in de prostitutie 'passende arbeid' zijn. Het uitkeringsinstituut UWV is wettelijk 'verplicht' deze vacatures niet op voorhand uit te sluiten aan uitkeringsgerechtigden, schrijft de bewindsman de Tweede Kamer.

De minister denkt dan aan vrouwen die in het verleden al als prostituee hebben gewerkt en zelf daartegen 'geen bezwaren van lichamelijke, geestelijke of sociale aard' hebben. Hij vindt wel dat dit werk bij voorkeur niet van de betrokkene gevraagd kan worden als er 'arbeid van meer maatschappelijk geaccepteerde aard' is. Het UWV moet dit type werk ook 'extra zorgvuldig' behandelen. Die zorgvuldigheid en terughoudendheid moet ook de officiële website werk.nl van de Centra voor Werk en Inkomen hanteren voor vacatures in de prostitutie. Alleen wie daar gericht op 'prostitutie' zoekt, krijgt de beschikbare vacatures in die branche. Gisteren stonden er drie vacatures op gemeld.

De Kamer maakt zich sinds de legalisering van de prostitutie al zorgen over de kans dat werklozen worden verplicht om dit werk als 'passende' arbeid te beschouwen. Tot nu toe verzekerde het kabinet de Kamer steeds dat hier geen sprake van zou zijn. Met het opheffen van het bordeelverbod wilde de politiek de illegaliteit rond deze sector verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden