De Geus kent de voetbalvooroordelen

interview | 'Er komt iets op gang als mannen worden geconfronteerd met een vrouw die kennis van zaken heeft'

Het was wereldnieuws, de aanstelling in mei van Helena Costa bij de Franse club Clermont Foot. De Portugese zou de eerste vrouwelijke coach worden van een betaaldvoetbalclub op het een na hoogste niveau. Maar het feest ging niet door. Eeen maand nadat zij haar handtekening onder het contract had gezet, trok Costa zich om persoonlijke redenen terug. Ze zou niet serieus genomen worden door mannelijke collega's bij de club.

Maar het was Clermont Foot, een club uit de Ligue 2, menens om in zee te gaan met een vrouwelijke coach. Direct na het vertrek van Costa werd Corinne Diacre aangesteld als hoofd van de technische staf. De Française tekende voor twee jaar en heeft er inmiddels zeven wedstrijden op zitten. De prestaties vallen nog tegen, want Clermont Foot neemt de voorlaatste plaats in.

"Ik hoop dat ze het goed doet", zegt Gerard Marsman, "ze kan een stimulans zijn voor andere vrouwen." Want de directeur van de vereniging Coaches Betaald Voetbal weet dat het aantal vrouwelijke coaches in het voetbal achterblijft bij andere takken van sport. "De animo van vrouwen is gering. Weinig vrouwen geven zich op voor de opleiding en vaak haken ze af na de cursussen TC 3 of 2 (de laagste trainersdiploma's, red.)."

Nederland telt circa tweehonderd coaches die in het bezit zijn van de Europa Pro-licentie, het hoogste diploma, dat toegang geeft tot het betaald voetbal. Twee van hen zijn vrouw: Vera Pauw en Hesterine de Reus.

Zij werkten altijd met vrouwen en zijn voornamelijk in het buitenland actief. Pauw, oud-bondscoach van Oranje, werkt nu in Zuid-Afrika en De Reus werd in april ontslagen als coach van de Westfield Mathilda's, het nationale vrouwenteam van Australië.

Op dat ontslag wil De Reus niet te diep ingaan. Ze werd zonder opgaaf van redenen aan de kant gezet. "Alle vrouwelijke topcoaches maken dit soort gebeurtenissen mee", zegt De Reus (52) vanaf het vliegveld van Koeweit. "Er komen processen op gang in the boys club, wanneer mannen geconfronteerd worden met een vrouwelijke coach die kennis van zaken heeft." Niet verrassend was dat De Reus werd opgevolgd door een man.

Direct na haar ontslag werd De Reus door de Europese voetbalunie Uefa aangesteld als technisch expert. Ze is net in Iran geweest waar ze een technische analyse maakte voor het vrouwenvoetbal en verblijft nu in Koeweit om technische input te geven aan de ontwikkeling van de sport. Naast dit ontwikkelingswerk geeft De Reus cursussen voor de wereldvoetbalbond Fifa.

Ze heeft een duidelijke mening over het ontbreken van vrouwelijke coaches in het betaald voetbal. "Er zijn nog altijd vooroordelen over de kennis en de kwaliteit van vrouwen", vertelt De Reus, die in 2009 de Europe Pro-licentie haalde. "Clubs in het betaald voetbal worden geleid door mannen. Vrouwen moeten bij sollicitaties twee keer zo goed zijn, anders maken ze sowieso geen kans. Het zou goed zijn voor de dynamiek als er ook vrouwen zaten in de technische staf."

Het zal in de ogen van De Reus nog wel enige tijd duren voordat het betaald voetbal zich meer openstelt voor vrouwelijke coaches. Mede door de bestaande vooroordelen is de drempel voor vrouwen hoog om zich voor de trainerscursus aan te melden.

"In de opleidingen die ik deed was ik altijd de enige vrouw." In het jaar dat De Reus het hoogste diploma haalde, zaten ondermeer Phillip Cocu, Michael Reiziger, Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert in haar groep.

Zelf heeft De Reus nooit de ambitie gehad om bij de mannen aan de slag te gaan. Zij wil graag haar bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, dat zij ziet als 'haar' sport. Ze wendt haar ervaring als oud-international en coach aan om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen. "De beste mannen zullen altijd voor het mannenvoetbal kiezen en de beste vrouwelijke coaches zie ik het liefst bij het vrouwenvoetbal."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden