Recept

De gestolen ziel van een herfstig bos

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De inleiding voor het boek 'Gathering' van Gill Meller had geschreven kunnen zijn door de tante die me vaak meenam om dingen te zoeken: bosbessen, paddestoelen, of wat er ook te vinden was, naar gelang van het seizoen. Al is onze manier van verzamelen veranderd (niet veel mensen gaan zelf nog bessen plukken of naar wortels graven), we gaan wel op zoek naar goed brood, kaas, groenten, honing, etcetera en slepen die spullen mee naar huis.

Het boek van Meller gaat niet alleen over de herkomst van eten, het gaat vooral om eenvoudige recepten rond seizoensgebonden producten, vaak in onverwachte combinaties.

Eekhoorntjesbrood met aardpeer en bieslook is een gerecht 'dat voelt en smaakt alsof je de ziel hebt gestolen van een herfstig bos', schrijft Gill. Bij gebrek aan eekhoorntjesbrood (of porcini) kun je overigens ook prima kastanjechampignons gebruiken, zegt hij. Hij drinkt er graag cider bij.

Ingrediënten voor twee personen

50 g aardperen (geschild, maar de schillend bewaard), in dobbelstenen van 3 cm
2 tenen knoflook, in de schil gekneusd
4 takjes tijm
3 eetlepels olijfolie extra vierge
klontje boter
zonnebloemolie, om in te frituren
zwarte peper uit de molen
2 grote exemplaren eekhoorntjesbrood, in plakken van 1 cm dik
1 bos bieslook, fijngehakt

Bereiding

Verhit de oven tot 180 °C.

Leg aardpeerdobbelstenen, knoflook en tijm in een braadslee, besprenkel ze met twee eetlepels olijfolie, bestrooi ze met peper en zout en zet ze een uur in de oven of tot ze gaar en gekarameliseerd zijn. Schep ze in die tijd een paar keer om. Knijp de knoflookpulp uit de schil. Pureer blokjes aardpeer, knoflook, boter en zo nodig wat water. Houd de puree warm.

Verhit zonnebloemolie in een frituurpan tot 170°. Spoel de aardpeerschillen af, dep ze zorgvuldig droog (anders ontstaat er gespetter) en frituur ze in porties in 1,5 minuut krokant en lichtbruin. Laat de schillen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met zout.

Bestrooi het eekhoorntjesbrood met zout en peper. Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan en bak het eekhoorntjesbrood snel tot ze bruin beginnen te worden (2-3 minuten). Meng de helft van het fijngehakte bieslook door de paddenstoelen. Schep de aardpeerpuree op de borden. Leg de gebakken paddestoelplakken eromheen en strooi de krokante aardpeerschillen en de rest van het bieslook erover.

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier al onze recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden