De geschiedenis van de jongerenpagina

Zanzibar schreef als eerste dat Michael Jackson aan de ziekte Vitiligo lijdt. Een 15-jarige patient legde uit wat de huidziekte is. De pagina was er als de kippen bij om te melden dat kinderen ook hun handtekening konden zetten op het volkspetitionnement tegen de kruisraketten. Waarop een discussie losbrak of minderjarigen wel meetelden.

In de 15 jaar dat Zanzibar bestaat, gebeurde het vaak dat de pagina voor nieuws zorgde waar niemand omheen kon. Een streven waar tijdens de oprichting niet aan was gedacht. Piet Hagen, nu directeur van de Utrechtse faculteit voor journalistiek, vond 15 jaar terug dat de krant jongeren weinig te bieden had. Om het wereldgebeuren te verduidelijken verscheen 10 januari 1978 de Kleine Krant, de voorloper van Zanzibar. "De halve pagina die iedere dinsdag verscheen, was vooral educatief" , vertelt Hagen.

Na een jaar of vijf ging het roer langzaam om. De Kleine Krant transformeerde tot Zanzibar en hield zich steeds meer bezig met jongerennieuws en jongerencultuur. Oud-redacteur Marcel Goedhart, nu werkzaam bij het Jeugdjournaal: "We kregen een hele pagina per week die er steeds leuker ging uitzien." Iets later werd Zanzibar een echte nieuwspagina voor jongeren. Oud-redacteur Jolan Douwes, nu kunstredacteur bij Trouw: "Ik ben nog met een Zanzibarcollega naar Parijs geweest voor een groot anti-racismeconcert. Daar interviewden we veel jongeren." Zo werkt de Zanzibar-redactie nu nog. Het is geen educatieve kinderpagina meer, maar een echte jongerenpagina!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden