Column

De georganiseerde invasie van de vluchteling

Jean-Claude Juncker (op de foto rechts) ging tegen Oost-Europese lidstaten tekeer omdat deze geen 'solidariteit' met Duitsland en Zweden betonen door ook asielmigranten op te vangen. Beeld epa
Jean-Claude Juncker (op de foto rechts) ging tegen Oost-Europese lidstaten tekeer omdat deze geen 'solidariteit' met Duitsland en Zweden betonen door ook asielmigranten op te vangen.Beeld epa

Als de voorzitter van de Europese Commissie op de vroege dood van de EU zinspeelt, verwacht ik een ongekend kabaal in kranten en op tv. Zeker omdat het ter ziele gaan van het instituut door hem direct aan de huidige migrantencrisis wordt gelinkt. Toch hebben de woorden van Jean-Claude Juncker eergisteren niets anders dan een verveelde echo in een zee van stilte ontmoet. Het zegt evenveel over de geloofwaardigheid van de commissievoorzitter als over de perceptie van zijn daadkracht. Maar waar ging het over?

Over de spectaculaire ommezwaai van asielparadijs Zweden dat te kennen geeft geen asielmigranten meer te kunnen en willen opvangen (190.000 dit jaar)? Over het feit dat Duitsland donderdag meldde nu al 758.000 asielzoekers te hebben geregistreerd (wat de officiële prognose van 800.000 voor dit jaar tot nattevingerwerk degradeert)? Of was Juncker in paniek geraakt door de voorspelling van zijn eigen commissie dat eind volgend jaar 3 miljoen asielmigranten Europa zullen hebben bereikt?

Oorzaak
Niets van dit alles. De EU-voorzitter ging tegen Oost-Europese lidstaten tekeer omdat deze geen 'solidariteit' met Duitsland en Zweden betonen door ook asielmigranten op te vangen. Bij volharding, voorspelde hij, 'zal de EU uiteenvallen'. Juncker heeft in het donker zijn sleutelbos verloren en gaat die liever onder de volgende lantaarnpaal zoeken.

Nog beter: ziehier de hoteleigenaar die terwijl zijn herberg in lichterlaaie staat, tekeergaat tegen zijn ontsnapte klanten omdat ze het licht in hun kamer niet hebben uitgedaan. Want aan de oorzaak van het drama dat veel levens kost en Europa destabiliseert, brandt hij zijn vingers niet.

Gisteren kreeg Juncker indirect een antwoord van de Tsjechische president Milos Zeman. Deze noemde de vluchtelingenstroom naar Europa 'een georganiseerde invasie' en vervolgde: 'Circa 90 procent van de migranten op de Balkanroute zijn gezonde jonge mannen en volstrekt geen ellendig uitziende vluchtelingen.'

Bron van de ellende
Maar als die 'invasie' georganiseerd is, dan blijft de vraag: door wie? De Grieken? Nou, die laten graag die honderdduizenden migranten door de zeef van hun EU-buitengrens stromen, omdat ze weten dat hierdoor de door hen vervloekte Duitsers verder in de problemen zullen komen. Slinks, maar dit maakt van Griekenland nog geen organiserende invasieplanner.

Voor de bron van de ellende moeten we naar Turkije (en in mindere mate Libië) gaan. Eergisteren zag ik een reportage vanaf een Turks strand waar vijf rubberboten op het punt stonden de overtocht te wagen. Wel journalisten in de buurt maar geen enkele Turkse meneer agent te bekennen.

De politiestaat van Erdogan is alleen voor Koerden bedoeld, niet voor zijn smokkelaars die Europa destabiliseren en asieldollars binnenhalen. Iedere deskundige heeft zijn mond vol van 'buitengrenzen beter bewaken' maar niemand durft de neo-Ottomaanse sultan voor het hoofd te stoten. Voor een zeeblokkade van Turkije is het nog te vroeg. Misschien pas bij 4, 5 of 6 miljoen asielmigranten zal de Europese vloot, versterkt door de VIe Amerikaanse vloot (een idee van de Franse oud-minister van buitenlandse zaken Védrine in Le Monde) zijn positie eindelijk innemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden