De generatiestrijd: zoon verslaat vader in Renswoude

reportage Sander van 't Foort (26) wint met zijn ChristenUnie de zetel die het CDA van vader Leen (65) juist verliest

ONNO HAVERMANS

RENSWOUDE - Ingrid van 't Foort uit Renswoude stemde gisteren voor de toekomst. Haar rode potlood kleurde het rondje van de nummer 1 bij nieuwkomer ChristenUnie: haar zoon Sander. Daarmee verloor haar man, zittend raadslid voor het CDA, meteen een cruciale stem. Maar Leen van 't Foort heeft daar vrede mee.

Aan de eettafel kunnen de discussies soms fel zijn, maar eigenlijk was het pleit in huize Van 't Foort allang beslist. Voor het raam van de woonkamer hangt nog een verkiezingsposter van de ChristenUnie. De poster van het CDA hangt voor het raam van een slaapkamer, boven.

Het gaat te ver om te zeggen dat de familieverhoudingen symbool staan voor de situatie in Renswoude. Daarvoor zijn de ruim 3612 kiezers van het dorp aan de groene rand van Utrecht net even te behoudend. CDA (van 4 naar 3 zetels), SGP (blijft op 3) en VVD (van 3 naar 2) zijn gewoontegetrouw de partijen met de meeste aanhang en met Dorpsbelang Renswoude (van 1 naar 2) als lokale verrassing - dat is gisteren niet wezenlijk veranderd. Maar een zetel voor de ChristenUnie, dat is sensationeel.

Toch is de bijna rebelse manier waarop de ChristenUnie in het dorp zijn intrede doet in de dorpspolitiek niet typerend voor de huiselijke omgang. Hoewel Sander zijn raadszetel ten koste van zijn vader binnenhaalde, kunnen die twee het prima met elkaar vinden. Trouwens, met een beetje goede wil schuift Leen straks alsnog aan in de nieuwe gemeenteraad, als het college van CDA en SGP intact blijft en CDA-lijsttrekker Dini Dorrestijn opnieuw wethouder wordt.

Toch had de strijd tussen vader en zoon veel van een politiek gevecht tussen generaties. Oud tegen jong, met Leen (65) letterlijk als zittende macht die Sander (26) omver wenste te werpen met zijn voor Renswoude nieuwe partij. De SGP mocht dan rondrijden met een auto die desgewenst stemmers ophaalde en weer thuisbracht, met hun blauwe jasjes waren Sander en zijn vrienden van de ChristenUnie nadrukkelijk aanwezig in het dorp.

Terwijl zijn vader zich gisterochtend beperkte tot een paar uur activiteit als lid van het stembureau in verenigingsgebouw Rehoboth, was Sander vrijwel de hele dag in touw: met Kamerlid Gert-Jan Zegers de deuren langs om nog wat stemmen te winnen of in elk geval van zijn dorpsbewoners te horen wat ze van de plaatselijke politiek verlangen.

Sander is bijna klaar met zijn studie rechten in Utrecht. Via stages rook hij al aan het leven in de hectische juridische wereld. "Als ik zou willen, ben ik straks dag en uur aan het werk, dan is er geen tijd meer voor iets anders. Maar dat is niet wat ik wil." Hij is al een poos landelijk actief voor de ChristenUnie, ook daar liggen kansen. Maar hij wil graag gekozen worden in zijn eigen dorp, waar hij de mensen en de problemen kent.

Vader Leen schoof drie jaar geleden, bij de uitgestelde verkiezingen na de afgeketste herindeling, op een onverkiesbare plaats, maar hij nam een jaar geleden alsnog de raadszetel in van een zieke partijgenote. Als nummer 5 van het CDA stond hij deze keer op een verkiesbare plek, temeer daar lijsttrekker Didi Dorrestijn wethouder wil blijven. "Als ik gezond blijf, kan ik het best nog vier jaar volhouden, maar dat weet je niet", zegt hij ontwapenend eerlijk.

Met een opkomst van 72,2 procent, 10 procent meer dan drie jaar geleden, ging Renswoude gisteren dwars tegen de landelijke trend in.

Renswoude
Renswoude telt 4932 inwoners. Het dorp, dat rond 1400 ontstond, is de afgelopen tien jaar telkens met enkele tientallen gegroeid. Vanaf 2008 zat de gemeente ongewild in een door de provincies Utrecht en Gelderland opgezet fusieproces met Scherpenzeel en Woudenberg, dat op 5 juli 2011 door toenmalig minister Donner werd stopgezet. Een gedenksteen in de gevel van het gemeentehuis herinnert aan die voor Renswoude glorieuze dag. De gemeenteraad telt elf zetels, het kleinst mogelijke aantal in Nederland.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden