De gemengde Rotterdamse eetcultuur komt volledig samen in 'kapsalon'

Op de hoek van de Hoogstraat en de Korte Hoogstraat in Rotterdam, vlakbij de trappen van de Koopgoot, staat al sinds jaar een dag een Vietnamese loempiakraam. De Vietnamese loempia verscheen in het Rotterdamse straatbeeld, toen in de jaren tachtig Vietnamese bootvluchtelingen in Nederland een bestaan probeerden op te bouwen. De Vietnamese Loempiakraam is een van de eetgelegenheden die Joris den Blaauwen fotografeerde in opdracht van Museum Rotterdam. „De Vietnamezen zijn één van de meer dan 170 nationaliteiten in Rotterdam. Het eerste wat deze culturen met elkaar delen is hun straatvoedsel. Dat was vroeger al zo, toen Chinezen op Katendrecht luidkeels pindakoeken verkochten en ook anno 2011, waar haring, patat en kroket zijn aangevuld met loempia¿s, broodjes pom, hamburgers, shoarma, falafel, pizza, döner kebab en wraps”, zegt Rob Noordhoek van het museum. Den Blaauwen (1973) zwierf maanden met zijn camera door de stad. Hij bezocht hamburgerketens, snackbars, markten, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, feesten en festivals. Hij ontdekte de populariteit van de bekendste snack ’de kapsalon’, een Rotterdamse vinding die bestaat uit een mix van vlees, patat, kaas, sauzen en salade. Het personeel van een kapperszaak bestelde bij een nabijgelegen shoarmazaak patat en shoarma in één bak. Na verloop van tijd kwamen daar andere ingrediënten bij. Als personeel van de kapperszaak erop uit werd gestuurd om iets te eten te halen, moest het ’kapsalon’ zeggen zodat men in de shoarmazaak wist wat werd gevraagd. Het werd een geliefde snack voor meer mensen dan alleen de kappers.

Uit de foto’s blijkt dat het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam terug is te vinden in het straatvoedsel. Er is een foto van een jongen die een plaat vol brood draagt, maar verder zie je vooral snacks: jonge kinderen boven een bakje patat, ouderen die al etend kijken naar het winkelende publiek en ouders die na inkopen uitpuffen op een bankje met een frietje in een zak. De tentoonstelling geeft een caleidoscopisch beeld van een stad met zoveel nationaliteiten, die ondanks al hun verschillen één ding gemeen hebben: de liefde voor voedsel dat weliswaar niet gezond is, maar wel snel, gemakkelijk en goedkoop.

t/m 30 april, Museum Rotterdam, Voorhaven 12. Meer informatie: tel. 010 - 4761533 en www.hmr.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden