De gemene deler van Mao en Armando

amsterdam – - Wat heeft de toog van kardinaal Simonis te maken met een communistische propagandaposter van Mao of een kunstwerk van Armando? Niet veel, behalve dat ze allemaal – in ieder geval gedeeltelijk – rood zijn en nu in het Tropenmuseum te zien zijn. ’ROOD’ heet de tentoonstelling die vanaf vandaag in het museum is te zien.

Conservator Ben Meulenbeld (1951) vat de tentoonstelling in twee woorden samen: „Kijk anders.” Binnen elke cultuur heeft rood namelijk een andere betekenis: rood heeft – als de kleur van de liefde – een grote aantrekkingskracht, maar stoot – als kleur die symbool staat voor strijd – tegelijkertijd vaak af. „Zo kleuren inheemse volken uit Brazilië hun baby’s na de geboorte rood om ze te beschermen tegen het kwaad, terwijl Peruaanse volken de kleur rood gebruiken bij begrafenissen.”

Van oudsher wordt rood met vuur en bloed geassocieerd, vertelt Meulenbeld. De ruim driehonderd volkenkundige en cultuurhistorische voorwerpen van de tentoonstelling zijn geordend op de vele thema’s die met de kleur in verband worden gebracht: macht, identiteit, erotiek, aanval. Het rode Heilige Hart van Jezus staat naast het portret van de islamitische martelaar met rode tulp en tegenover een rode Ferrari van wol. Meulenbeld: „Ze staan bij elkaar omdat ze de kleur rood delen. Maar ook om te tonen dat geen enkele kleur zo ambivalent is als rood. We hadden geen interessante tentoonstelling rond de kleur geel of groen kunnen organiseren.”

De vormgevers Maarten Spruyt en Tsur Reshef zorgden voor de inrichting en compositie. Met deze tentoonstelling slaat het Tropenmuseum een nieuwe weg in: „Wij richten ons niet meer alleen op oude culturen, maar ook op hedendaagse. Daarom kopen we nu meer hedendaags werk aan en hebben we ook oog voor populaire cultuur. Juist de combinatie van het rood uit de foto van Inez van Lamsweerde en de rode tinten van het eeuwenoude masker dagen de bezoeker uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden