De gelukkigste lijven ter wereld

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Het is een geliefde hobby van beroemde mensen: foto's maken van jezelf zonder kleren. Daarom konden hackers honderden selfies van tientallen blote sterren stelen uit de cloud. Ook Jennifer Lawrence zag voor privégebruik bedoelde kiekjes terug op het wereldwijde web. Vervelend natuurlijk, al waren vriend en vijand het erover eens dat de jonge actrice er prima uitziet.

Als je in een bedrijfstak werkt waar uiterlijk zo zwaar meetelt, dan is het mooi meegenomen als je vindt dat je lichaam goed gelukt is. Dat je er graag naar kijkt en - ach, waarom niet - af en toe eens een foto van maakt. Sommige beroemdheden, denk aan schrijfster Heleen van Royen, vinden het trouwens geen enkel probleem die beelden te delen met het grote publiek. Daar hoeft geen hacker aan te pas te komen.

Ook Kim Kardashian laat graag veel van zichzelf zien. Onlangs poseerde ze bloot voor de cover van het blad Paper, waarbij met name haar pronte achterwerk goed in beeld kwam. Het was de bedoeling van Kim en het blad om een explosie op de social media te veroorzaken. En dat lukte. Online werd vooral besproken of de billen wel helemaal naturel zijn. Deskundigen wisten te vertellen dat vet uit haar buik en bovenbenen zou zijn geïnjecteerd in Kims derrière. Maar waarom, vroegen anderen zich af, zou een mooie jonge vrouw aan zich laten sleutelen? Tja, vraag dat maar eens aan Yolanthe Sneijder-Cabau. Gezegend met een prachtig uiterlijk, maar toch meende ze andere lippen nodig te hebben. Ze kreeg maar weinig complimenten.

Om al op je 29ste bij de cosmetische kliniek aan te kloppen is vroeg, al vinden sommigen dat je met botox niet vroeg genoeg kunt beginnen. Maar de druk om verbeteringen te laten aanbrengen is in glamourland enorm. Met het klimmen der jaren wordt het voor beroemdheden bijna onmogelijk om scalpel en injectiespuit te weerstaan. Blijkbaar is het, juist als je heel erg mooi bent, extra moeilijk om een beetje schoonheid in te leveren. Gek genoeg hebben de resultaten van die cosmetische operaties zelden een wervend effect. Er zijn zelfs regelrechte rampen: de beeldschone Priscilla Presley viel in de handen van een malafide cosmetisch arts. Als je haar nu ziet kun je alleen maar denken: ze was vast een mooie, oudere vrouw geweest als ze die arts nooit was tegengekomen. Afgelopen jaar baarde ook Renée Zellweger opzien met een compleet nieuw uiterlijk. Heel mooi, haar chirurg had absoluut vakwerk geleverd. Het was eerder een gevalletje operatie geslaagd, patiënt onherkenbaar.

Kate Winslet en Emma Thompson hebben een pact gesloten om nooit toe te geven aan de druk om onder het mes te gaan. Maar dat zal nog niet meevallen. Ook Sharon Stone bezweert nooit een ingreep te hebben ondergaan en dat ook nooit te zullen doen. Ze zegt dat ze zichzelf op haar veertigste opsloot in de badkamer met een fles wijn, een dag lang heeft gehuild, en toen besloot dat ze zonder morren oud zou worden. En dat gaat haar goed af: de 56-jarige heeft beslist het gelukkigste lichaam van Hollywood.

En dan hoor ik u zeggen: de mannen blijven zeker weer buiten schot. Nee hoor, maar we weten allemaal dat het voor hen een stuk makkelijker is om met enige waardigheid oud te worden. Al staat grijs haar niet iedere man zo goed als George Clooney. Brad Pitt heeft het er moeilijker mee en koos voor een alternatief sikje. Mannen kunnen, door steeds harder te trainen, hun lichaam redelijk in vorm houden. Maar hun buikspieren moeten wel steeds sterker worden om dat naar buiten ploppende buikje in toom te houden. Tom Cruise, 52, zal dit jaar in het vijfde deel van 'Mission Impossible' weer aan allerlei bergen en dakgoten bungelen. Maar of hij dat nog met een ontblote torso durft, zoals in deel 4?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden