De gele praatpaal keert terug langs de weg, als oplaadpaal

De praatpaal gaat in de herkansing. En wordt een 'praatlaadpaal'. Beeld Dijkstra bv
De praatpaal gaat in de herkansing. En wordt een 'praatlaadpaal'.Beeld Dijkstra bv

Vorig jaar juli verdwenen ze uit het landschap, 3300 stuks. De gele praatpaal met zijn grote oren, ooit steun en toeverlaat van de gestrande automobilist, had het definitief afgelegd tegen het mobieltje. Maar de praatpaal gaat in de herkansing. En wordt een 'praatlaadpaal'.

Jeroen den Blijker

Ecoleon, de aannemer die in opdracht van Rijkswaterstaat de gele bakens van de weg verwijderde, gaat ze ombouwen. Het bedrijf verkocht aanvankelijk binnen een half uur vijfhonderd afgedankte praatpalen online. En vroeg, toen de volgende vijfhonderd op de markt kwamen, geïnteresseerde kopers om een plan voor een duurzame toepassing. "Veel ideeën kwamen neer op: bouw de praatpaal om tot laadpaal. Dat gaan we nu met veel van de 2300 resterende palen doen", zegt woordvoerster Gertske de Bruin.

Er komen twee type laadpalen op de markt; eentje voor elektrische fietsen en eentje voor auto's met een accu. Dat kost wel wat: de fietslaadpaal gaat bijvoorbeeld voor een kleine 2500 euro van de hand. De autolaadpaal doet zo'n 3500 eur0, maar volgens De Bruin is ook dat een concurrerende prijs. "Je kunt er bovendien twee auto's tegelijk mee opladen." En tegen meerprijs zijn toeters en bellen mogelijk. Zoals bedrijfslogo's of -kleuren.

"Een deel van de palen krijgt ook een communicatieve functie", zegt De Bruin. Dat lijkt ongerijmd - want was het mobieltje niet de killer van de praatpaal? "Maar de palen zijn bijvoorbeeld gemakkelijk voor het oproepen van taxi's. Zorginstellingen hebben ook interesse en op festivals kunnen ze een functie krijgen als er een noodoproep gedaan moet worden." Want mobieltjes zijn leuk, maar als de accu leeg is, heb je er niks aan. Ideetje: een praatlaadpaal voor mobieltjes?

Lees ook: Mobiele telefoon dwingt praatpaal tot pensioen

Objecten die zichzelf overbodig maken zijn een onmiskenbaar symptoom van de vooruitgang. Na de SRV-wagen, het postkantoor en de telefooncel is ook de praatpaal uit het straatbeeld verdwenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden