De Gelaarsde Poes is kersthoogtepunt

ANITA TWAALFHOVEN

theater

De Gelaarsde Poes Ro Theater *****

De kerstvoorstellingen van het Ro Theater zijn ieder jaar uitbundiger, met nóg meer grappen, verkleedpartijen, decorwisselingen en teksten vol kwinkslagen. 'De Gelaarsde Poes' is een voorlopig hoogtepunt in deze stijl die is geïnspireerd op de Engelse Christmas pantomimes.

Schrijver Don Duyns en regisseur Pieter Kramer maakten een familievoorstelling met verschillende betekenislagen, waardoor zowel kinderen, ouders als grootouders aan hun trekken komen. Het volkssprookje over de slimme Gelaarsde Kat, die de koning wijsmaakt dat zijn armlastige baasje eigenlijk een rijke markies is, kreeg er van Duyns smeuïge zijwegen en nieuwe personages bij. Zo heeft de Gelaarsde Kat in zijn vrije tijd een affaire met de Thaise nachtpoes Mi Tong, die hij ontmoet in een nachtclub met krabpalen en flessen melk op de bar. Ook geheim agent James Blond komt op bezoek om de verwende prinses Wendy te redden uit de handen van een metershoge reus.

De speelstijl is op een prettige manier over de top en omdat de acteurs hun rollen ook een kwetsbare kant geven, blijft het geloofwaardig. Zo speelt Arjan Ederveen zijn James Blond als een net iets te oude en onhandige spion, met veel te jonge meisjes in prinsessejurken aan zijn arm. Alex Klaasen en Dick van den Toorn weten toch te ontroeren als verwende reus en griezelige moeder die kinderen voor hem rooft, omdat ze zoveel van elkaar houden.

Klaasen is op zijn best en wisselt razendsnel tussen zijn rollen als reus, bekakte lakei en de Thaise Mi Tong. Keja Klaasje Kwestro speelt prinses Wendy als een brutale en ondernemende puber, die wil tongzoenen met het baasje Jaap van de Gelaarsde Kat. Hoofdrolspeler Bart Rijnink zet in de titelrol een opvallende prestatie neer. Hij vervangt tijdelijk Maarten Heijmans, die herstellende is van een blessure. Dat doet hij geroutineerd en met een overtuigende uitstraling en kattenmotoriek.

De muziek bestaat dit keer uit popnummers van Michael Jackson, met aanstekelijke teksten van Alex Klaasen. De prinsessenzusjes met hun spillebenen, de reus op zijn benen als pilaren, Truus de molenaarsvrouw op haar grote voeten en Mi Tong op killerheels: ze proberen allemaal de moonwalk uit. De beste danser is Rijnink, die als katachtige popster over het podium glijdt.

De vorige kerstvoorstelling van het Ro Theater, 'De Zere neus van Bergerac', heeft liefst zeven nominaties voor de Musical Awards, die in januari worden uitgereikt. 'De Gelaarsde Poes' is nóg verrassender.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden