De gekroonde Europese hoofden van de nabije toekomst

Prins Willem-Alexander, die vandaag 29 jaar wordt, is een van de Europese troonpretendenten die binnen afzienbare tijd het beeld van gekroond Europa een totaal andere aanblik zullen geven.

Opvallend is dat de meeste toekomstige koningen (de mannelijke troongerechtigden zijn veruit in de meerderheid) en koninginnen van Europa nog partnerloos door het leven gaan, hoewel het overgrote deel allang de huwbare leeftijd heeft.

Of de vriendschap van de Prins van Oranje met Emily Bremers, de tandartsdochter uit Nijmegen, er toe zal leiden dat zij aan zijn zijde de toekomstige koningin van Nederland gaat worden, is nog steeds de vraag.

De 36-jarige Filip, alias de hertog van Brabant, die lijkt voorbestemd eens koning van België te worden heeft evenmin als Willem-Alexander een echtgenote. Hij heeft kortstondige romances gehad met een Italiaanse markiezin en een Spaans adellijk meisje.

Kroonprins Haakon Magnus van Noorwegen (22), kroonprins Frederik van Denemarken, die volgende maand 26 wordt, en de 28-jarige Spaanse kroonprins Felipe zijn eveneens nog vrijgezel. Prinses Victoria, de toekomstige koningin van Zweden, is pas 19. Zij maakt zich ook nog niet echt druk over een partner. Zij volgt een wetenschappelijk en sociaal studieprogramma aan het gymnasium van Enskilda. Haar laatste zomervakanties heeft ze in Amerika en Duitsland taalcursussen gevolgd. De prinses is spontaan, vlot in de omgang en pienter, zodat zij geldt als een van de meest aantrekkelijke kandidaten op de vorstelijke huwelijksmarkt. Als kroonprinses komt zij voor haar toekomstige vorstelijke collega's echter niet in aanmerking. Spijtig voor prins Willem-Alexander die het goed met haar kan vinden.

Tot eind 1979 zag het er naar uit dat niet Victoria, maar haar twee jaar jongere broer Carl Philip de Zweedse troon zou bestijgen. Maar Zweden veranderde de grondwet zodanig dat de eerstgeborene troonopvolger wordt, onverschillig of dat een jongen of een meisje is. Die regeling geldt in de meeste Europese landen al veel langer. Prinses Victoria zal daarmee naar het zich laat aanzien de eerste regerende vorstin van haar land worden.

In Monaco is men nog niet zover. Daar hebben mannen automatisch het recht van opvolging boven hun oudere zusters. De man die prins Rainier op moet volgen is zijn nu 38-jarige zoon Albert, nog steeds vrijgezel. Dit in tegenstelling tot zijn zusters Caroline en Stefanie, die inmiddels heel wat partners, zelfs via huwelijken, hebben gehad.

Kroonprins Aloys van Liechtenstein, om even bij de kleine vorstendommetjes te blijven, is 28 en sinds 1993 getrouwd met prinses Sophie van Beieren. Daar zijn vader Hans-Adam regelmatig in de clinch ligt met de regering van het 160 vierkante kilometer metende bergstaatje, zou het moment waarop Aloys moet aantreden wel eens dichterbij kunnen zijn dan velen denken. Aloys studeerde rechten in Salzburg en werd militair gevormd op de Sandhurst Academie in Groot-Brittannië.

Prins Henri, de 41-jarige erfgroothertog van Luxemburg, is sinds februari 1981 getrouwd met de niet-adellijke Zwitserse Maria Teresa. Groothertog Jean, die de zeventig is gepasseerd, laat steeds meer taken aan zijn zoon over. De erfprins is een uiterst serieus man, die nog steeds vecht tegen zijn verlegenheid. Op het gymnasium en de bij vorstenhoven favoriete militaire Sandhurst Academie werd Henri daarmee geplaagd, vooral omdat hij bij het minste of geringste tot achter zijn oren bloosde. Henri studeerde na zijn militaire training politieke wetenschappen en economie. Het erfgroothertogelijk paar heeft vijf kinderen, zodat de opvolging in het groothertogdom voor lange tijd is veiliggesteld.

Wat de Britse troonopvolger betreft, dat is nog steeds de 47-jarige prins Charles, met als tweede generatie zijn bijna 15-jarige zoon William, die nu op de deftige kostschool in Eton zit. Zelf is de omstreden Charles vastbesloten zich zijn rechten op de troon niet te laten ontnemen.

De Prins van Oranje verdiept zich, zonder de pretjes van het leven als kroonprins te laten schieten, sinds enige tijd intensief in het functioneren van het Nederlandse staatsbestel. Zijn Belgische collega Filip is daar op zijn manier ook druk mee doende. Filip staat bekend als een sportieve, verlegen, nogal introverte man. Zijn driejarige opleiding aan de Koninklijke militaire school in Brussel heeft hem gevormd. Daar heeft de prins naar zijn eigen zeggen “leren luisteren” naar allerlei mensen met hun verhalen en problemen. In die jaren is hem duidelijk geworden dat “het leven eigenlijk voor niemand op rolletjes loopt.” In de jaren tachtig leerde Filip vliegen en haalde hij zijn para-commando brevet. In Oxford en de universiteit van Stanford in het Amerikaanse Californië snuffelde hij aan politieke wetenschappen, economie en technologie. Als zijn koninklijke toekomst niet was uitgestippeld, had hij testpiloot willen worden. Tegen het koningschap hikt hij nog steeds een beetje aan, vooral omdat het een leven is op eenzame hoogte. Sinds 21 juni 1994 heeft Filip zitting in de Belgische senaat. Hij heeft tal van studiereizen gemaakt en was het boegbeeld bij handelsmissies naar Vietnam, Bangladesh en India, de Filippijnen, Zuid-Afrika, Argentinië en Japan.

Prins Albert van Monaco groeide op als een moederszoontje. In tegenstelling tot zijn twee zusters, die de roddelbladen bijna doorlopend stof tot veel smakelijke verhalen leveren, is Albert vrij onopvallend. Op liefdesgebied gaat zijn voorkeur uit naar Amerikaanse actrices, filmsterren en fotomodellen, maar het is tot nu toe bij vluchtige romances gebleven. Zijn moeder, de in 1982 onverwacht overleden prinses Gracia, de voormalige Amerikaanse filmster Grace Kelly, had het in haar hoofd gezet haar zoon te koppelen aan Lady Helen Windsor, de dochter van de Britse prinses Margaret of een van de dochters van de Spaanse koning. Die pogingen liepen op niets uit.

Albert kreeg bij de Franse marine een militaire opleiding. In Amerika studeerde hij politieke wetenschappen, Duits en geschiedenis op de universiteit van Amherst in Massachusetts. Hij deed ook nog korte tijd financiële ervaring op bij een bank in New York. Na de dood van prinses Gracia werd hij actief als president van het Rode Kruis in Monaco. De laatste jaren is hij in toenemende mate de rechterhand van zijn vader geworden. Naast deze serieuze kant heeft Albert bezoeken aan nachtclubs, chique restaurants en dure badplaatsen niet uit zijn leven gebannen.

Ook in Spanje is de troonopvolging voorbehouden aan mannen. Vandaar dat de twee oudere zusters van kroonprins Felipe, Elena (1963) en Cristina (1965), daarvoor niet in aanmerking komen. De Spaanse koningskinderen hebben een moderne opvoeding gehad. Ze gingen naar gewone scholen. Felipe was een paar jaar op een kostschool in Canada om Engels te leren en studeerde daarna in Madrid Spaanse taal- en letterkunde en politieke en sociale wetenschappen. Ook de traditionele militaire opleiding ontbrak niet. Hij kreeg die bij alle drie de legeronderdelen. De Noorse kroonprins Haakon Magnus studeert economie en rechten en krijgt tussen de bedrijven door een marineopleiding. Vorig jaar was hij een jaar lang als reserve-luitenant actief op een marineschip. Toen Haakon in juli 1991 achttien werd, nam hij zitting in de Staatsraad, te vergelijken met onze Raad van State. Haakon deelt met zijn ouders een voorkeur voor het leven op het platteland. Hij houdt ook van snelle auto's. Met het staatsinkomen dat hij sinds zijn achttiende ontvangt, kan hij zich die hobby ruimschoots veroorloven.

Frederik van Denemarken liep een jaar college aan de Harvard Universiteit in de VS. Hij werkte er ook een tijdje voor daklozen in Boston. Intussen vergat hij de frivole kanten van het leven niet, waarbij zijn voorliefde al jong uitging naar niet bepaald vorstelijke dames.

Parachutespringen is een van zijn hobby's, evenals duiken en rijden in snelle wagens. Tot nu toe is het voor hem persoonlijk steeds goed afgelopen, maar de kroonprins heeft al een paar auto's total loss gereden.

Frederik is de eerste Deense prins die een universitaire studie (politieke wetenschappen en 'constitutional law', iets dat in zijn functie altijd van pas kan komen) heeft afgerond, aan de Universiteit van Arhus. Voordat hij naar de universiteit ging, zat de prins op een particuliere school.

Militair werd Frederik gevormd bij de Royal life guards en het Regiment van de huzaren. Koningin Margrethe heeft zich door de jaren heen in uitspraken doen kennen als iemand die haar twee zoons graag getrouwd zag met vrouwen met pit. Die wens is vorig jaar bij haar tweede zoon in vervulling gegaan. Joachim trouwde een geslaagde jonge zakenvrouw uit Hongkong en leidt nu een bestaan als hereboer. De kroonprins heeft enige tijd geleden een vaste vriendin opgedaan in zijn favoriete circuit.

Maar koningin Margrethe en haar man Henrik hebben zich voor de troonopvolger een andere partner voorgesteld dan een gescheiden vrouw die schaars gekleed voor bladen heeft geposeerd.

Het is duidelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn aan de Europese hoven. Een troost is, dat de kaarten nog niet definitief zijn geschud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden