De geheime relaties van Roosevelt, een vrolijke flierefluiter

Hyde Park on Hudson
Regie: Roger Michell. Met Bill Murray en Laura Linney

Het is altijd lekker kijken naar films over machthebbers. In 'Hyde Park on Hudson' is Franklin Delano Roosevelt aan de beurt, de 32ste president van de Verenigde Staten die twaalf jaar in het zadel zat, van 1933 tot aan zijn dood in 1945.

Het perspectief van waaruit hij wordt belicht, is vrij onverwacht. We zien de Democraat door de ogen van zijn nicht en huisvriendin Daisy Suckley, een verlegen vrouw die zichtbaar opknapt als de president haar gezelschap zoekt. Pas in 1991 na Suckley's dood op 100-jarige leeftijd werd ¿ heel klassiek ¿ een koffer met brieven en dagboeken onder haar bed gevonden waaruit haar geheime relatie met Roosevelt bleek.

In de film zien we het allemaal gebeuren, hoe Roosevelt haar zijn postzegelverzameling toont, hoe ze uit rijden gaan, en hoe ze er uiteindelijk achter komt dat ze niet zijn enige minnares is. Opmerkelijk is de troost die ze bij Roosevelts echtgenote Eleanor vindt, een leuke, wereldse vrouw die op de hoogte is van de uitspattingen van haar man.

In diezelfde mooie juni-maand in 1939 is Daisy getuige van hoog bezoek. Roosevelt ontvangt op zijn landgoed aan de rivier de Hudson het Britse koningspaar. Het gaat om Elizabeth en George VI, de Engelse stotterkoning die twee jaar geleden nog werd gespeeld door Colin Firth in Oscarwinnaar 'The King's Speech'. Het is een spannende ontmoeting. Vanwege de dreigende oorlog met Duitsland hopen de Britten een alliantie te smeden met Amerika. De door polio verlamde president en de stotterende koning vinden elkaar in ieder geval snel.

Bill Murray speelt Roosevelt als een vrolijke flierefluiter, een man die zich stilletjes amuseert om de picknick die voor het koningspaar wordt georganiseerd, en om de vereniging van Engeland en Amerika door een hotdog-etende vorst. De film geeft een inkijkje in presidentiële en koninklijke contreien waarin alles continu wordt toegedekt, maar waarin we via een geheime liefde toch even kunnen rondneuzen. In Spielbergs 'Lincoln' die over twee weken volgt, en over de 16de president van de VS gaat, zal het er wel wat flamboyanter aan toe gaan, zo stel je je voor, als Roosevelt zich met pretoogjes weer over zijn postzegels buigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden