De gebedsgenezer

Bij elke behandeling hoopt hij dat Allah degene die om hulp vraagt zal genezen. Want niet hijzelf doet dat, hij vormt als het ware het kanaal tussen Allah en een zieke. Allah geneest via hem, hij is het instrument dat Allahs kracht doorgeeft.

JET KUNKELER

Mohammed Astitou (32) staat bekend als gebedsgenezer, maar zijn vrouw Johanna vindt wat haar man doet eigenlijk te groots om het een naam te geven en in een vakje te plaatsen; het is iets “grenzenloos”. Mohammed heeft het gevoel, dat diegene die ons geschapen heeft, ook degene is die ons het beste kan genezen. De mensen, zegt zijn vrouw, komen tot rust bij Mohammed, ze vinden vrede bij hem, voelen zich veilig, alsof ze thuiskomen. Of het nu een man van tachtig is of een baby van drie dagen. Het is niet iets persoonlijks, het is hoger dan het persoonlijke. Mohammed kan zichzelf “uitwissen” en zo die kracht doorgeven aan de mensen die van heinde en ver bij hem komen.

Mohammed Astitou is geboren in een Marokkaans dorpje aan de Middellandse Zee waar hij tot zijn achttiende heeft gewoond. Een dorpje zonder elektriciteit en zonder waterleiding; water haal je er uit een put. Hij heeft, als enige van zijn familie, zijn gave vanaf zijn geboorte gehad maar dacht als kind dat het iets normaals was, een eigenschap die iedereen bezat. Hij is opgegroeid in het islamitisch geloof, maar interpreteert dat op zijn eigen manier. Johanna, afkomstig uit een antroposofisch gezin, maar vroeger steeds op zoek naar meer, kan zich uitstekend vinden in het islamitisch geloof zoals Mohammed dat beleeft.

Ze leerden elkaar kennen in Amsterdam, woonden enige tijd in een Zwitsers bergdorpje waar Johanna's moeder vandaan komt. Daar werd geleidelijk aan bekend dat Mohammed de gave had mensen te genezen. In Nederland, in het Limburgse Montfort, groeide het aantal mensen dat zijn toevlucht bij hem zocht, sterk, iets waarmee overigens de gemeente Ambt/Montfort en buurtbewoners niet zo gelukkig zijn.

Wie de buschauffeur vraagt even te waarschuwen bij de Huysbongerdweg, krijgt meteen als wedervraag: moet u bij die gebedsgenezer zijn? Mohammed Astitou is wijd en zijd bekend, duizenden Marokkanen uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, en ook wel wat autochtone Nederlanders, weten hem te vinden. Ze wachten geduldig in de behandelruimtes op de komst van Mohammed, luisterend naar uit luidsprekers klinkende Koranverzen. Ze hebben een doek bij zich die over het hoofd wordt gelegd en daarop laat Mohammed zijn handen rusten. Die doek, dichtgeknoopt door Mohammed zodat de kracht erin blijft, nemen de mensen mee naar huis.

Johanna vertelt over een vrouw die niet kon lopen, door haar man moest worden gedragen, maar lopend naar huis kon. Over een andere vrouw, zwaar depressief, die na twee behandelingen helemaal was opgeknapt, over iemand met examenvrees die dankzij Mohammed die nervositeit kwijtraakte. Ook dieren blijken gevoelig voor wat er van Mohammed uitgaat.

Gebeuren er wonderen in Montfort? Johanna: “Iedereen die hier binnenloopt en behandeld is, daar is een wonder mee gebeurd.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden