De gasthoofdredacteur van Letter & Geest: Anna Enquist

Anna Enquist op de redactie van Trouw Beeld Trouw / Mark Kohn
Anna Enquist op de redactie van TrouwBeeld Trouw / Mark Kohn

"Zo, wat wordt ie mooi." Anna Enquist loopt tevreden langs de proefdrukken van 'haar' Letter & Geest. De schrijfster is deze week gasthoofdredacteur van de extra dikke zaterdagse bijlage.

Het vraaggesprek met Theodor Holman, die op haar verzoek is geïnterviewd, bevalt Enquist wel: "Hè, lekker, ik ben het er helemaal mee eens." Met een laatste blik leest ze alle bijdragen in het katern nog eens na.

Als de kopij naar de drukker kan, zit het er op. Een nieuwe ervaring voor de schrijfster van romans als Het meesterstuk, Contrapunt, De verdovers en Kwartet: "Ik had min of meer de vrije hand. Ik vond het ontzettend leuk om eens te doen en ook zo aardig dat de mensen die ik had voorgesteld om een bijdrage te leveren, meteen ja zeiden. Theodor Holman bijvoorbeeld, heeft het hartstikke druk nu zijn boek net uit is."

Enquist kreeg de bestaande rubrieken van de bijlage voorgelegd en mocht daar zelf de personen bij zoeken die daar goed in zouden passen. Zo onthult Henk Spaan zijn levensmotto in de rubriek De Tegel, staat cellist Leonard Besseling in de serie 'Ik heb een droom' en vertelt een anesthesist over zijn werk. Recensente Janita Monna bespreekt voetbalpoëzie. Helemaal Anna Enquist dus. "Ja, dit zijn wel mijn onderwerpen. En dat doe maar gewoon, waar ik aan hecht, klinkt er echt wel in door."

Prettige bijkomstigheid van haar tijdelijk hoofdredacteurschap is dat ze eens kennis kon maken met een dagblad dat ze niet goed kende; ze leest de krant nu een maand. Trouw heeft haar 'aangenaam verrast': "Ik ben niet zo gek op stukken over dominees, maar die sla ik toch wel over. Wat mij vooral opviel was dat er hele goede stukken over gezondheidszorg in jullie krant staan. Dat vind ik belangrijk."

Maar een vaste baan als redactiechef, nee, die ambitie heeft Enquist toch niet: "Al dat geregel, bellen, plannen en afspraken maken; dat zou ik niet meer willen."

Doorbraakroman
Vanaf vandaag publiceert Trouw een maand lang regelmatig artikelen over schrijven, lezen en doorbreken als schrijver. Lezers kunnen de doorbraakroman Het meesterstuk van Anna Enquist gratis downloaden als e-book. Nieuwe abonnees krijgen de papieren versie van het boek. Die maakt deel uit van een collectie van tien doorbraakromans die te bestellen is via de Trouw-webshop.

null Beeld Trouw / Maartje Geels
Beeld Trouw / Maartje Geels
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden