De gasten en getuigen bij het huwelijk

AMSTERDAM – Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen zijn de enige buitenlandse gekroonde hoofden die vandaag bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit in Delft aanwezig zijn. Koning Harald is peetvader van de prins.

Opvallende gasten zijn verder George Soros, oprichter en president van Soros Foundation Network. Mabel is directeur van de Europese tak van deze stichting, opgericht ter bevordering van democratie en mensenrechten. Tot de koninklijke gasten behoren verder: Sheikh Salman en Sheika Halaa Al-Khalifa van Bahrain, prins Hassan bin Talal en prinses Sarvath El Hassan van Jordanie, prins Kyril en prinses Rosario van Preslav (Bulgarije). Ook aanwezig: Aryeh Neier, directeur van het Soros Foundations Network en oprichter van Human Rights Watch en Mark Malloch Brown, directeur van het United Nations Development Program (UNDP). Ook premier Balkenende is aanwezig.

Het bruidspaar vertrekt om tien uur van paleis Noordeinde in Den Haag. Om 10.30 uur wordt in het stadhuis van Delft het burgerlijk huwelijk voltrokken door burgemeester Van Oorschot. Er zullen vijftig gasten aanwezig zijn. De kerkelijke inzegening in de Oude Kerk begint om 11.30 uur in de aanwezigheid van 1400 gasten. Voorganger is dominee Carel ter Linden, de emeritus predikant van de Kloosterkerk in Den Haag, die ook in 2002 het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima inzegende. De liturgie is door het bruidspaar samengesteld met dominee Ter Linden. De muziek wordt verzorgd door de organist van de Oude Kerk, Bas de Vroome, en de Laurenscantorij en het Laurens-Bachorkest uit Rotterdam en de sopraan Nienke Oostenrijk. Huub Oosterhuis heeft voor de gelegenheid een 'Trouwlied' geschreven, op muziek gezet door Antoine Oomen. Tijdens de dienst zal worden gecollecteerd voor het wereldfonds ter bestrijding van aids, tbc en malaria.

Prins Friso heeft als getuigen gevraagd bij de kerkelijke inzegening: zijn broers Willem-Alexander en Constantijn; Lodewijk Beijst en Dante Weijerman, twee vrienden en Sophie von der Recke, dochter van de jongste zuster van prins Claus. Prins Constantijn en Lodewijk Beijst zijn ook getuigen bij het burgerlijk huwelijk.

De getuigen van Mabel zijn: prinses Laurentien, haar zussen Eveline en Nicoline Wisse Smit, Andrea Knap-Kleekamp, een vriendin en Willemijn Verloop, vriendin en tevens directeur van de Stichting War Child. Nicoline Wisse Smit en Andrea Knap-Kleekamp zijn ook getuigen bij het burgerlijk huwelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden