De gascentrales kunnen uit de mottenballen, of zijn er andere mogelijkheden?

Beeld ANP

Het politieke taboe op het sluiten van kolencentrales is doorbroken. Áls een kolencentrale sluit, verdwijnt de CO2-pluim maar valt ook de energieproductie weg. Toch doemt er geen stroomtekort op als Nederland kiest voor sluiting.

Op de energiemarkt is al jaren overcapaciteit. Dat wil zeggen: er zijn meer energiecentrales dan nodig. Tientallen gascentrales, groot en klein, staan te niksen omdat de kolencentrales goedkoper grootschalig stroom produceren. Vuile stroom, dat wel. 

Die gascentrales, zoals de grote Limburgse Maasbrachtcentrale van RWE, kunnen uit de mottenballen indien er een kolencentrale vervroegd sluit. Dat scheelt een hoop CO2, want bij de productie van energie uit aardgas komt grofweg half zoveel broeikasgas vrij als uit steenkolen. 

Maar toch, zeggen milieuorganisaties, de gascentrale blijft fossiele energie maken. Kies liever direct voor extra windmolens, bodemenergie en zonneparken, zegt Urgenda. De organisatie pleit ook voor forse verlaging van het energiegebruik, door versneld te investeren in zuinige fabrieken en isolatie. Met die aanvullende maatregelen kan Nederland een kolencentrale dichtdoen, zonder gascentrales te openen.

Te laat

De schone maatregelen waarvoor Urgenda pleit komen eraan, staat in het landelijk klimaatakkoord. Alleen zijn ze vermoedelijk te laat om de sluiting van een kolencentrale in 2020 op te vangen. Terwijl verlaging van de CO2-uitstoot voor 2020 nu net de crux is van uitspraak die de rechter deed in de rechtszaak van Urgenda tegen de staat. Nederland kan na de versnelde sluiting van een kolencentrale nog wel extra stroom uit het buitenland halen. In dat geval is het wel belangrijk dat die stroom groen is, van Duitse windmolens bijvoorbeeld. Nederland kan ook niet blind varen op de buren, want soms willen die geen energie leveren, maar juist binnenhalen. Dat geldt nu voor België, dat zit met meerdere kapotte kerncentrales.

Nederlandse kan ook een kolencentrale ombouwen voor houtkorrels. Zo wil RWE de oude Amercentrale in Geertruidenberg in 2020 voor 80 procent stoken op wat het duurzame biomassa noemt. Dat is zeer omstreden. Biomassa telt als schone energie, maar milieuorganisaties vinden dat een farce. Er is kap en import van buitenlands hout voor nodig, wat op korte termijn nog meer vervuilt dan steenkolen.

Lees ook:

Politiek taboe op sluiten kolencentrales doorbroken

Minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) sluit niet uit dat één of twee oude kolencentrales gesloten zullen worden om te voldoen aan de CO2-doelstelling voor 2020. Dat zei hij tijdens het debat over het klimaatakkoord in de Tweede Kamer. 

Kabinetsplan CO2-reductie onvoldoende

Het kabinet moet één of twee van de gloednieuwe kolencentrales snel sluiten. Alleen zo, blijkt uit een nieuw rapport, kan Nederland relatief betaalbaar voldoen aan het vonnis in de klimaatzaak van Urgenda.

Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool

Energiebedrijf RWE stopt vanaf komende maand grote ladingen biomassa in zijn Brabantse kolencentrale. Maar pas op, waarschuwen deskundigen: hout verbranden is op korte termijn nog viezer dan steenkool. Klimaatwinst laat decennia op zich wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden