De Fyra-enquête vordert in stijl: met vertraging

Zelfs de parlementaire enquête naar de Fyra loopt vertraging op. Madeleine van Toorenburg kan lachen om de woordgrap, maar ze voegt eraan toe: "Ons werk duurt inderdaad wat langer dan gehoopt. Maar of we echt vertraging hebben, weten we pas als we niet voor de zomer klaar zijn."

Rond deze tijd hadden de openbare verhoren van de enquêtecommissie, die onderzoek doet naar de falende Fyra, moeten beginnen. Dat wordt op z'n vroegst april. CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg is als voorzitter het gezicht van die commissie. "Voor de buitenwacht lijkt het alsof het werk dan pas begint", zegt ze. "Maar voor ons vormen die verhoren het sluitstuk. De commissie is al anderhalf jaar bezig."

Rond de tachtig besloten voorgesprekken voert de commissie. Een deel van de ondervraagden moet ook in het openbaar verschijnen. Weigeren mag niet. Ex-bewindslieden zullen moeten opdraven, NS-directeuren, hoge ambtenaren, ingenieurs. De Italiaanse topman Maurizio Manfellotto van Fyra-bouwer AnsaldoBreda is als buitenlander niet verplicht te komen, maar hij heeft zijn komst toegezegd. Van Toorenburg: "Iedereen die we willen spreken, zal er naar verwachting zijn."

Alle ingrediënten voor een spannende enquête zijn aanwezig: een flitstrein die niet rijdt, ondanks 10 miljard euro aan investeringen, grote maatschappelijke onvrede, betrokkenheid van politieke kopstukken.

Het wordt een mooi onderzoek, denkt Van Toorenburg. De commissie had veel werk aan het vergaren van alle informatie. Hele archiefkasten bij onder andere het ministerie van infrastructuur en de NS zijn leeggehaald. Af en toe, als bepaalde dossiers niet op tafel kwamen, dreigde de commissie met een 'ingelast openbaar verhoor'. Met als gevolg dat de ontbrekende informatie alsnog loskwam. Gedreigd met een rechtszaak heeft de commissie niet: "Onze arena is de parlementaire enquêtezaal."

Van Toorenburg kent de kritiek op het werk van die andere enquêtecommissie, die onderzoek deed naar misstanden bij woningcorporaties. Het leek soms op een tribunaal, waarbij de schuldvraag domineerde. "Die kant moeten we zeker niet op. Daar is de commissie alert op. Ik heb ook niet het idee dat iemand met opzet dit treinproject heeft verziekt. Maar zou zo'n poppetje straks alsnog voor ons staan, dan trekken we hem zeker over tafel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden