NieuwsFruitteelt

De fruittelers zijn na vijf jaar wel klaar met de sancties tegen Rusland

Een boomgaard net Conference-peren in Kerk-Avezaath.Beeld ANP

Nederlandse en Belgische fruittelers hebben het zwaar, sinds Rusland en de EU elkaar bestoken met sancties. Ze eisen herziening van de boycot. ‘In de praktijk zijn wij als kleine sector alléén de dupe.’

Het loog er niet om, het gezamenlijke persbericht deze week van de Belgische Boerenbond en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO): Europa laat zijn fruittelers in de steek. De EU moet de sancties tegen Rusland herzien, luidt de dringende boodschap van de Belgische boeren en de Nederlandse fruittelers.

“Het water staat ons aan de lippen, boomgaarden worden aan de ­lopende band verkocht of gesloten”,  zegt Luc Borgugnons, voorzitter van de sectorvakgroep Fruit van de Belgische Boerenbond.

“De boycot van Rusland is een ­gemeenschappelijk doel, maar in de praktijk zijn wij als kleine sector ­alléén de dupe. Wij moeten er als ­Nederland en België daarom bij de EU op blijven hameren dat de sancties worden herzien, omdat we echt in de problemen zitten.”

Uitgerekend het paradepaardje wordt hard getroffen

Als reactie op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim in 2014 legden westerse landen Rusland sancties op. Moskou antwoordde met een boycot op, ­onder meer, Europese landbouwproducten. In de vijf jaar dat dit conflict nu speelt, zijn de economische sancties door beide kampen meermalen verlengd. Borgugnons: “Hierdoor zijn fruittelers, zonder enige inspraak, afgesneden van de belangrijkste afzetmarkt voor de conference-peer, uitgerekend het paradepaardje van de Belgische en Nederlandse hardfruitsector.” 

Daar komen volgens de fruittelers de onvoorspelbare weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering nog bij. Hitte, droogte of juist extreme neerslag leidt tot schade aan de oogst en noopt telers om beschermende maatregelen te nemen, zoals netten boven het fruit en het scheppen van extra mogelijkheden voor beregening en het afsluiten van verzekeringen. “Dat zijn forse investeringen”, zegt Borgugnons. “En die kun je niet doen als je niets aan je fruitverkoop verdient.”

Volgens de Boerenbond en de NFO zucht dus vooral de conference onder de boycot. Voor 2014 ging 40 procent van de Belgische en 20 procent van de Nederlandse conferences naar Rusland. En een nieuwe ­afzetmarkt aanboren, lukt niet van vandaag op morgen, weet Borgugnons: “Zoeken naar nieuwe markten neemt zeven tot tien jaar in beslag en kost veel geld voor promotie.

In India slaan de peren niet aan

“Geld is nu net waar het door die boycot aan ontbreekt. We proberen het wel, zoals in India, maar daar blijkt dan dat de conference daar niet automatisch aanslaat. Met Rusland deden we al 30 jaar zaken, daar waren we een vertrouwde partner.”

Europese ondersteuningsmaatregelen voor de sector zijn er wel, maar halen volgens de Nederlandse en Belgische telers nauwelijks iets uit. Wat precies de economische impact is van de sancties, is lastig vast te stellen. 

Wetenschappers van het Oostenrijkse onderzoeksinstituut Wifo ­publiceerden in 2017 een Europese raming waaruit bleek dat de export vanuit de EU naar Rusland sinds de sancties was teruggelopen, maar dat dit niet alleen kwam door de economische strafmaatregelen.

Volgens het rapport zou de export ook zijn gedaald zonder de sancties, door allerlei andere factoren. Borgugnons: “Als je naar het globale plaatje kijkt is de fruitteelt klein maar voelen wij de grootste pijn.”

Lees ook:
Minder appels, minder peren, hopelijk wel een goede prijs

Nederlandse fruittelers verwachtten twee jaar geleden al een kwart minder oogst dan ze gewend waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden