De frequenties voor het razendsnelle 5G-netwerk gaan eind dit jaar in de verkoop

Het 5G-net is snel genoeg voor bijvoorbeeld de aansturing van een drone. Beeld ANP
Het 5G-net is snel genoeg voor bijvoorbeeld de aansturing van een drone.Beeld ANP

De aanleg verloopt traag, maar straks ligt er wel een razendsnel mobiel netwerk. De frequenties voor 5G, de opvolger van het huidige 4G, gaan eind dit jaar in de verkoop. Drie aanbieders dingen mee.

Er liggen nog wat blokkades op de digitale snelweg, maar het netwerk nadert zijn voltooiing: 5G, de opvolger van het mobiele netwerk 4G, staat in de startblokken. Eind dit jaar of begin volgend jaar mogen drie telecomaanbieders via een veiling een gooi doen naar de frequenties. Wel een gooi met beperkingen, overigens.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseerde het ministerie van economische zaken gisteren dat het moet voorkomen dat er te veel frequenties naar één aanbieder gaan. De drie biedende partijen KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile mogen per aanbieder maximaal 40 procent van de te veilen frequenties in hun bezit krijgen, zo stelt de toezichthouder, anders ontstaat er op delen van het netwerk een monopolist. Dat drijft de prijs op en dat is niet goed voor de consument. Maatregelen om ruimte te maken voor een vierde aanbieder, vindt de ACM niet nodig.

KPN wil nog niet op de verkoop van de frequenties vooruit lopen, “Maar in zijn algemeenheid vinden we dat de veiling moet leiden tot redelijke prijzen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Boeren

Door de hoge snelheden die met 5G kunnen worden gehaald is veel mogelijk. Zo kunnen boeren met behulp van drones, die via het 5G-net communiceren, vee en gewassen veel beter in de gaten houden en zullen in de toekomst autonoom rijdende auto’s aan het netwerk gekoppeld worden. Op het platteland hebben ambulances en zelfrijdende streekbusjes straks veel voordeel van een snelle verbinding.

Via een slimme camera in een augmented realitybril kan ambulancepersoneel vanuit de polder bijvoorbeeld beelden sturen naar het ziekenhuis in de stad van de wonden van de patiënt. De artsen daar kunnen dan hulp op afstand verlenen. In theorie is het met 5G bovendien mogelijk dat bezoekers vanuit een vol voetbalstadion tegelijkertijd filmpjes kunnen versturen. Voor dergelijke toepassingen is het huidige 4G-netwerk niet snel en betrouwbaar genoeg.

Een Samsung Galaxy S10 5G-smartphone. Fabrikanten van elektronica bereiden zich al voor op het nieuwe netwerk. Beeld AFP
Een Samsung Galaxy S10 5G-smartphone. Fabrikanten van elektronica bereiden zich al voor op het nieuwe netwerk.Beeld AFP

In het dunbevolkte Noord-Oost Groningen en in Drenthe is al uitgebreid met 5G getest. Die testen werden echter gehinderd omdat Nederlandse inlichtingendiensten de frequentie claimden. Die gebruiken ze namelijk om internationaal dataverkeer te onderscheppen. Volgens de geheime diensten zouden andere gebruikers van de golflengte storing kunnen veroorzaken. Het probleem lijkt inmiddels te worden opgelost; de activiteiten van de geheime dienst zullen in de toekomst vanuit het buitenland worden voortgezet.

Spionage

Wel speelt op de achtergrond de rol van Huawei nog mee, het Chinese bedrijf dat netwerkinfrastructuur voor 5G verzorgt. Met name de Amerikanen, en in mindere mate de lidstaten van de EU, vrezen dat Huawei achterdeurtjes in het netwerk verstopt om te kunnen spioneren.

Nieuwszender RTL-Z meldde vorige maand dat KPN op het punt zou staan om met Huawei in zee te gaan voor de aanleg van 5G. Op vragen van deze krant daarover aan KPN wordt het H-woord echter vermeden: “We doen met verschillende leveranciers zaken. Zo hebben we recent bekend gemaakt in ons vaste netwerk met Nokia samen te gaan werken. Voor wat betreft de upgrade van ons mobiele netwerk dat we de komende jaren 5G ready willen maken zijn we nog niet zover. We zitten nog in het proces en kunnen niet vooruitlopen op de uitkomst.”

Het Agentschap Telecom zal de 5G-veiling in twee delen houden. Eerst gaan eind dit jaar of begin volgend jaar de 700, 1400 en 2100 Mhz-banden in de openbare verkoop. Eind 2021 of begin 2022 volgt een veiling voor frequenties op de 3,5 Ghz-band. De verkoop van vergunningen voor het huidige 4G leverden de staatskas in 2012 nog 3,8 miljard euro op.

Lees ook:

Digitale spionnen verstoren 5G-netwerk

De aanleg van het supersnelle 5G-netwerk loopt vertraging op. Geheime diensten claimen de frequentie waar de boer van de toekomst om zit te springen.

Het platteland zit te springen om razendsnel 5G

Vooral in dunbevolkt gebied zijn de voordelen groot. Maar zo snel als het netwerk is, zo traag komt het van de grond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden