De Fransen gaan, de Belgen komen

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Franse banken trekken zich de een na de ander terug uit Nederland. In hun plaats rukken Belgische financiële instellingen juist naar het noorden op.

Parisbas volgt deze trend op de voet. Na de giganten Crédit Lyonnais en Banque Suez verkoopt ook deze Franse topbank haar Nederlandse filiaal. En de nieuwe eigenaar van Parisbas Nederland wordt weer een Belg: de hier nagenoeg onbekende Bacob Bank.

Met het vertrek van Parisbas uit Nederland komt er een abrupt einde aan een precies 125 jaar oude geschiedenis. Als Banque de Paris et des Pays-Bas werd het nu Franse concern in 1872 opgericht, in Amsterdam. Hoewel de Nederlands-Franse creatie al spoedig het zwaartepunt van haar activiteiten naar Parijs verlegde, bleef er toch altijd een bescheiden vestiging in Nederland. Nu worden deze historische banden definitief doorgesneden.

Parisbas Nederland (250 werknemers) heeft vestigingen in Amsterdam en acht andere steden. De bank richt zich vooral op kredietverlening aan internationaal opererende grote en middelgrote ondernemingen, alsook op vermogende particulieren. Vorig jaar bedroeg de winst 27,3 miljoen gulden.

Voor de Belgische bank Bacob is de gisteren aangekondigde overname van Parisbas Nederland de eerste stap over de grens. Bacob - voluit: Belgische arbeiders coöperatie ouvrière Belge - komt voort uit de christelijke vakbeweging in Vlaanderen en telt in eigen land 562 kantoren en 4 000 werknemers. Al in mei kocht Bacob de Belgische dochter van Paribas. Het is de bedoeling dat de Nederlandse en Belgische Paribas als zelfstandige bedrijven blijven opereren.

Het is al de derde keer in korte tijd dat een grote Franse bank uit Nederland vertrekt. In 1995 verkocht de noodlijdende Franse staatsbank Crédit Lyonnais haar Nederlandse dochter CLBN voor 1,2 miljard gulden aan de Belgische Generale Bank. Die is nu, op afstand, de vierde bank in Nederland. Eind vorig jaar ging voorts de Nederlandse vestiging van Banque de Suez in de verkoop, om in handen te komen van de Nederlandse spaarbankgroep SNS. Van de Franse banken zijn in Nederland nu naar verluidt alleen nog Banque Nationale de Paris en Société Générale met kleine vestigingen actief.

Directeur R. Costermans van Parisbas Nederland schrijft de terugtrekkende beweging toe aan de financiële problemen waar nog al wat Franse banken mee kampen. Als gevolg van de crisis op de Franse vastgoedmarkt zijn veel uitstaande leningen heel moeilijk inbaar geworden. De Franse banken proberen nu weer op krachten te komen door zich te concentreren op hun 'kernactiviteiten' en op de eigen thuismarkt.

De terugtocht van de Franse banken uit Nederland wordt gevolgd door een intocht van Belgische instellingen. De Belgische banken proberen hun werkterrein, volgens Costermans, allemaal te verbreden naar het buitenland. Naast Generale Bank, en sinds gisteren Bacob Bank, opereert er in Nederland nog een derde Belgische Bank. De Kredietbank bouwt al sinds enige jaren op eigen kracht haar Nederlands net uit. Dat telt inmiddels tien vestigingen.

Niet uitgesloten is dat de financiële banden tussen Belgë en Nederland nog sterker worden. Zo praten de Kredietbank en de eveneens Belgische Cera Bank over samenwerking, waarbij de Utrechtse Rabobank betrokken kan worden. Onderzocht wordt of er een Benelux-groep kan worden opgericht. Daarnaast werken Nederlanders en Belgen samen in de grote bankverzekeraar Fortis en heeft ook ING sterke bindingen met België. Ooit wilde ING de bank BBL overnemen, maar dat avontuur is op Belgisch verzet afgeketst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden