De franse voetbalsteden

Tien Franse steden krijgen een stroom aan voetballiefhebbers te verwerken. De Parijse voorstad Saint-Denis, Marseille en Saint-Etienne, waar het Nederlands elftal zijn eerste drie wedstrijden zal afwerken, en Lens, Nantes, Bordeaux, Lyon, Toulouse, Montpellier en niet te vergeten Parijs zelf.

Saint-Denis, een plaats met 90 000 inwoners, probeert via het voetbalevenement op de wereldkaart te komen. Opgeslokt als het is door het grote Parijs, verwerkt in het metro- en treinennetwerk van de metropool, heeft het nauwelijks zijn eigen identiteit kunnen behouden. Vanaf nu moet alles anders worden. De openingswedstrijd, Nederlands eerste match tegen België en ook de finale worden er gespeeld in het gloednieuwe Stade de France.

Weinig bekend is dat het zo fameuze Parijs in de Middeleeuwen minder voorstelde dan deze stad, zelfs ondergeschikt was aan Saint-Denis. Hier werden de Franse koningen begraven in de vroeg-gotische kathedraal. Saint-Denis was de necropole royale, waar bijna alle Franse vorsten vanaf koning Dagobert in 638 hun graf hebben gekregen. De bijzondere graftombes van Clovis, Lodewijk de Veertiende en Marie-Antoinette zijn er te zien.

De vroegere allure is verdwenen, Saint-Denis is met zijn gemengde bevolking een arbeidersstad en telt maar liefst 18 procent werklozen. En dan heeft de stad het nog redelijk getroffen met het vele werk dat de fabrieken waar de TGV-treinen worden gefabriceerd, oplevert.

Arbeiderswoningen, oude panden en moderne bouwwerken wisselen elkaar af. Een bom duiten is beschikbaar gesteld om Saint-Denis een impuls te geven. Een festival van klassieke muziek met groten als de zangeres Barbara Hendricks en de cellist Rostropovitsj, een carnaval waaraan uit de gehele wereld duizenden musici en dansers meedoen. En zo'n 700 jongeren uit 20 landen verblijven er in een speciaal 'dorp' tegenover het stadion. De plaatselijke horeca wil alles op alles zetten om al die toeschouwers binnen de grenzen te houden.

Of dat lukt is de vraag. Het grote Parijs met zijn verlokkingen zal trekken en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Parijs waar zelfs echte bruine Hollandse cafés met 'meters bier', zoals Le Port d'Amsterdam (Rue du Trésor 51), te vinden zijn. En waar de voetbalwedstrijden op een gigantisch scherm voor het H“tel de Ville, het stadhuis aan de Seine, zijn te volgen. Parijs heeft onnoemelijk veel te bieden. Boekwerken vol mogelijkheden liggen overal in de kiosken en winkels.

Een volledig andere stad waar het Nederlandse legioen terecht zal komen is Marseille, de Zuid-Franse havenstad met haar 1,1 miljoen inwoners. Het is een stad vol voetbalgekken, op dit punt te vergelijken met Turijn of Napels. Kleine jongetjes in de verpauperde noordelijke buitenwijken hopen ooit nog eens zo goed te worden als hun held Zinedine Zidane, en zich in een grote club, liefst Olympique Marseille, met het echte werk bezig te kunnen houden.

Marseille is niet direct een toeristenstad. Maar ze is doorleefd, heeft charme met haar meer dan 100 verschillende nationaliteiten en haar mediterrane uitstraling. De brede boulevard La Canebière snijdt de stad in tweeën, ten noorden ervan leven de Noord-Afrikanen en andere niet-Europese immigranten, is het Arabisch de voertaal op straat. Ten zuiden ervan wonen en werken de Europeanen, die soms spugen op al die mensen aan gene zijde van La Canebière. Maar 's avonds komt het gemêleerde gezelschap bij de oude haven bijeen. Honderden cafés en restaurantjes zijn in deze buurt te vinden. Aan de noordkant van de Vieux Port, achter het stadhuis, ligt een van de meest bijzondere wijken, les Paniers. Via steile trappetjes komt men in smalle straatjes, waar de was te drogen hangt, waar de gemoedelijke sfeer van de kashba heerst.

Minder te beleven is er in Saint-Etienne, de derde thuishaven van de Nederlanders, even ten zuidwesten van Lyon. Het is vanouds een echte industriestad met een grote ijzerindustrie en kolenmijnen. De mijnen werden in de jaren vijftig en zestig gesloten en Saint-Etienne werd een universiteitsstad. Een tiende deel van de bevolking van 200 000 zielen is student. VERVOLG OP PAGINA 5

De Franse voetbalsteden [2] VERVOLG VAN PAGINA 4

De fameuze plaatselijke voetbalclub heeft de bijnaam Les Verts, de groenen, wellicht omdat de stad veel parken heeft en niet ver verwijderd is van schitterende natuurgebieden. In de stad zelf is het 's avonds goed toeven op de Place Jean Jaurès met zijn vele terrassen.

En mocht Nederland in de volgende ronde komen - wie verwacht dat niet - dan komen twee aangename zuidelijke steden in zicht, Montpellier of Toulouse. Montpellier met zijn 230 000 inwoners, niet ver van de stranden van de Middellandse Zee, is een oude stad, en was in 985 al bekend als Monspestellario. De middeleeuwse binnenstad met haar prachtige citadel is bewaard gebleven. Bijzonder is ook het moderne Antigone-plein, gezichtsbepalend voor dit centrum van de Languedoc-Roussillon. 's Avonds en 's nachts swingt het in allerlei etablissementen met live-muziek.

Toulouse, even ten noorden van de Pyreneeën, heet wel de rode stad, vanwege de roze-rode bakstenen, en soms ook vanwege het rode bestuur. Premier Lionel Jospin voelt zich bijzonder thuis in deze stad, waar opvallend veel studenten (maar liefst 100 000) wonen. Toulouse groeit snel, telt 600 000 inwoners. Dat komt onder meer door de nieuwe industrieën die er zijn gevestigd. Het paradepaardje van de Franse vliegtuigindustrie, de Concorde, werd er gebouwd, en tegenwoordig de Airbus-toestellen. De stad heeft een sfeervol centrum, met mooie pleinen en smalle straatjes, die op lunchtijd en 's avonds volledig gevuld zijn met etende en drinkende mensen. En als je even de rust wilt opzoeken is een wandeling langs de Garonne of het Canal du Midi zeer de moeite waard. om vandaar het stadsgedruis van een afstand te bekijken. Dit kanaal werd in 1681 aangelegd en legt een verbinding tussen de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee. Vanwege zijn schoonheid op sommige plekken staat het op de wereldmonumentenlijst van de Unesco.

In het noordelijke Lens, vlakbij Lille (Rijssel) en op drie uur rijden van Nederland zal het Nederlandse team in ieder geval niet spelen. De kwart-, halve en hele finale gaan aan Lens voorbij. De industriestad (35 000 inwoners) komt in de toeristengidsen nauwelijks voor en is vooral bekend om haar oorlogsverleden. Een zware strijd werd er gestreden in de Eerste Wereldoorlog, de stad werd volledig verwoest. De universiteit geeft Lens enige fleur en mede door de vele jongeren kent het een prettig uitgaansleven. Een speciaal voetbaldorp zorgt tijdens het WK voor extra vertier, de supporter kan er zich laven aan allerlei genotmiddelen.

Ook Bordeaux (630 000 inwoners) moet de kwart-, halve en hele finale missen. Nederland zal hier niet spelen. Dat zal de wijnliefhebber onder de toeschouwers spijten. Proeven van een Médoc, een Saint Emilion of een Château Margaux, engeltjes op je tong, is hier alom mogelijk; speciale tochten worden gemaakt naar de wijngaarden van dit grootste wijnproducerende gebied ter wereld. In Bordeaux zelf behoeft de nachtbraker zich niet te vervelen.

En dan is daar nog het West-Franse Nantes, de havenstad aan de Atlantische Oceaan met haar 225 000 inwoners. Ze ligt voor veel Nederlanders niet direct op de vakantieroute, maar is zeer de moeite waard. Nantes viert dit jaar groot feest, ter gelegenheid van het Edict dat er 400 jaar geleden werd gesloten. Het gaf de Hugenoten, de protestanten, meer vrijheid.

Lyon kan op de weg van de Nederlandse ploeg liggen. Ze werd ooit gesticht door de Romeinen als Lugdunum (net als Leiden). Lyon is gewend aan grote evenementen, en heeft de bezoeker veel te bieden. Wandel bijvoorbeeld even door de traboules, de gesloten overdekte doorgangen tussen de straten en onder gebouwen in Vieux-Lyon. De stad telt onnoemelijk veel voortreffelijke restaurants. Vooral de kleine bouchons, zijn een goed alternatief voor de duurdere eetzaken. En net als in Parijs blijft het leven er de gehele nacht doordraaien en staat het verkeer er nimmer stil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden