De fractieleider van het DA

Ik heb vannacht gedroomd van Sybrand van Haersma Buma, politiek leider van het CDA. We kwamen elkaar tegen op een vliegveld ergens in het zuiden van Europa en kregen vrijwel meteen een woordenwisseling over de C van het CDA. "Waar is die eigenlijk gebleven de laatste tijd?", wilde ik weten.

Buma stond voor een doorzichtige wand (ik zeg even Buma, want zijn naam consequent voluit schrijven kan ik me niet veroorloven. Voor je het weet vreet zo'n man je column op). Achter die glazen wand stonden honderden vluchtelingen te schreeuwen. Ze bonsden op het glas en wilden naar ons toe. Maar dat mocht niet. "Kijk maar op onze website, daar vind je alles", zei Buma.

Op dat moment werd ik wakker. Ik bevond me in een vreemde kamer in een mij vertrouwde stad. Even was er niets, maar toen herinnerde ik me mijn droom, sprong mijn bed uit en liep naar mijn laptop. Er was geen tijd te verliezen.

Voor ik het wist was ik op de site van het CDA. Er waren vooral foto's te zien van mensen die ik niet kende. En een kopje uitgangspunten, maar het woord christelijk, of iets wat daarop leek, kon ik niet vinden.

Net als veel andere Tweede Kamerleden leek Buma de afgelopen zomer van de aardbodem verdwenen. Wel zag ik hem langskomen in een promo voor een televisieprogramma met NCRV-coryfee Joris Linssen. De twee gingen varen in een zeilboot, een gewaagde actie in dit tijdsgewricht, de zeeën om ons heen zijn behoorlijk onrustig. Het water rond Joris en Buma leek kalm. Vast een Fries meer of zo.

Deze week zag ik hem weer op tv. Buma was terug van vakantie en hij zat in de talkshow van Jeroen Pauw die ook weer uit zijn zomerslaap was ontwaakt. Hoe de vakantie was geweest, wilde Pauw weten. "Nou, warm", antwoordde Buma. Hij was eerst twee weken in Italië geweest en daar was het heel erg warm. Toen was hij met zijn gezin naar Oostenrijk gevlucht, een huisje op 1500 meter hoogte, en daar was het 29 graden. Ook warm hoor! Had hij nog iets gemerkt van de vluchtelingen problematiek? Niet echt, wel op het tv-nieuws natuurlijk toen hij nog thuis was. Nee, echt vreselijk. De vakantie van Buma had vooral gediend om 'het hoofd leeg te maken'. Ik sloot mijn ogen en dacht aan het lege hoofd van Buma: een donkere, ontmantelde fabriekshal met in de verte een straaltje licht en voor de rest een harde echo.

Gelukkig was het hoofd nu weer een beetje gevuld, want Buma had een plan om de vluchtelingenproblematiek op te lossen. Er moest iets gebeuren, er kwamen 'miljoenen vluchtelingen onze kant op'. Of Buma hiermee de Europese Unie of Nederland bedoelde, zei hij er niet bij. Dat is ook niet belangrijk, zolang potentiële kiezers maar denken dat het om ons land gaat.

Volgens Buma moesten we IS maar eens gaan aanpakken in Syrië door daar grondtroepen heen te sturen. "U bedoelt: boots on the ground", vroeg Pauw. Ja, dat bedoelde hij. Ook moesten er safe havens voor vluchtelingen komen. Er verscheen een kaart van Syrië in beeld. Waar precies had Buma die troepen en safe havens gehad willen hebben? Daar had hij nog niet over nagedacht. Hij vond die vraag van Pauw te simpel. Ook over het aantal soldaten dat er nodig was had Buma, die dus een plan had, eigenlijk nog geen idee. Het gesprek kabbelde verder, Buma liet nog een paar keer de woorden 'dreigend' en 'miljoenen' vallen en het proefballonnetje van Buma glipte vervolgens ongemerkt de studio uit.

Wat had ik hem graag iets anders horen zeggen. Iets over naastenliefde of christelijke solidariteit.

Deze week gaf de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een uitstekende verklaring uit over vluchtelingen met voorstellen die me heel wat praktischer leken dan het 'boots on the ground'-plan van Buma. Zoals vluchtelingen uit oorlogsgebieden een visum geven voor de periode van vijf jaar en veilige vluchtroutes zodat mensensmokkelaars niet meer nodig zijn. "Wij willen luisteren naar het evangelie van Jezus Christus die ons geleerd heeft dat wij de 'naaste' zijn van gewonden langs de weg en van vluchtelingen", schrijft scriba Arjan Plaisier.

Waarom hoor ik Sybrand van Haersma Buma van het Christen-Democratisch Appèl die dingen niet zeggen? Wat betekent dat evangelie van Jezus Christus nog voor hem? Niet veel meer, toch?

Voor de rest hoop ik dat het op zijn volgende zomervakantie een beetje meevalt met de hitte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden