Weblog

De Fotonenboer heeft al een slimme batterij

Energie-opslag op de boerderij van Jan en Erna Borgman bij Zutphen. Beeld Trinergie
Energie-opslag op de boerderij van Jan en Erna Borgman bij Zutphen.Beeld Trinergie

De slimme batterij wordt dé weg naar een groene energietoekomst. Die toekomst is niet ver weg, zij is al begonnen. Bijvoorbeeld bij de Fotonenboer in het Gelderse Vierakker.

Soms gebeuren er dingen vlak onder je neus terwijl jij maar stug in de verte blijft turen. Ik schrijf geregeld over de ontwikkelingen rond energie-opslag in China, de VS en bijvoorbeeld Italië. Ondertussen brengen Jan en Erna Borgman op hun melkveeboerderij in Vierakker, vlak onder Zutphen, de toekomst al sinds 2010 in praktijk. Met veel zonnepanelen en een grote batterij proberen zij hun boerenbedrijf zelfvoorzienend te maken, zo ontdekte ik recent dankzij een tipgever uit de 10 megawatt-categorie.
De Fotonenboer, zo noemen Erna en Jan hun boerderij 't Spieker tegenwoordig ook. Die fotonen oogsten ze op twee daken met in totaal ruim 200 zonnepanelen. Samen brengen die per jaar ongeveer 40.000 van de 50.000 kWh aan stroom op die de boerderij verbruikt.
Die zonnestroom komt natuurlijk niet altijd van het dak op het moment dat je het nodig hebt, en dus wilde de Fotonenboer ook een eigen opslagsysteem. Dat werd een Vanadium Redox-flow batterij (VRB). Een batterij die niet bij u en mij thuis in de meterkast past: formaat zeecontainer. Maar ja, u en ik gebruiken ook geen 50.000 kWh per jaar (ik kom thuis op zo'n 3000 uit).
De batterij is al slim. Als de weersvoorspelling voor de volgende dag veel zon belooft, zorgt de regelapparatuur dat de batterij aan het begin van die dag bijna leeg is. Alle stroom voor de melkrobots en dergelijke wordt dan de avond en nacht ervoor uit de batterij betrokken. En als er overdag plotseling een wolk voor de zon verschijnt, waardoor de zonnepanelen minder stroom leveren dan op dat moment nodig op de boerderij, dan springt de batterij meteen bij.

Tanken bij de boer
Jan en Erna Borgman hebben al ontdekt dat ze in de winter te weinig stroom uit hun zonnepanelen krijgen om de boerderij echt zelfvoorzienend te laten zijn. Ze overwegen daarom een windmolen aan het systeem toe te voegen. Die produceert juist in de winter de meeste en in de zomer de minste stroom.
Dan gaan ze op jaarbasis méér stroom produceren dan de boerderij zelf nodig heeft. Wie dan bij ze langs gaat, kan zijn elektrische auto 'volgooien' bij de Fotonenboer...

Dit is deel 4 in een korte serie over energie-opslag. (Opslag 4)

Reactie op reacties
De eerdere afleveringen in deze opslag-serie hebben een aantal reacties opgeleverd waar ik graag op in ga. Ik denk voorlopig nog drie afleveringen te schrijven over opslag. Daarna zal ik één aflevering besteden aan de reacties op de hele serie.

Voor meer energie-nieuws kunt u ook op Twitter terecht: @VincentDekker4.

Een van de twee daken met zonnepanelen bij de Fotonenboer, Beeld Trinergie
Een van de twee daken met zonnepanelen bij de Fotonenboer,Beeld Trinergie
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden