minaret

De formidabele uitspraak in de zaak Asia Bibi is een keiharde vuistslag in het gezicht van religieuze fanaten

Protest tegen de uitspraak van het Pakistaanse hof.Beeld AP

Soms is nieuws goed nieuws. De formidabele uitspraak van het Pakistaanse Hooggerechtshof in de zaak Asia Bibi is een keiharde vuistslag in het gezicht van religieuze fanaten. De vrijspraak, definitief, voor de acht jaar geleden ter dood veroordeelde christelijke boerenvrouw, kan een keerpunt inluiden: geen toegeeflijkheid meer in het debat met zeloten, maar principiële confrontatie. Einde mooipraterij. 

Asia Bibi zou in 2009 Mohammed hebben beledigd. Een lagere rechtbank veroordeelde haar ter dood. Hetzelfde deed een hof van beroep. De definitieve vrijspraak betekent niet alleen genoegdoening voor christenen, maar ook voor liberale moslims. Want de saga­­ Asia Bibi kent twee martelaren van beide geloven: een rooms-katholieke christen en een moslim. Die moslim was Salman Taseer. Hij was gouverneur van de provincie Punjab, waarin het dorp van Asia Bibi ligt. Hij nam het voor haar op. Op 4 januari 2011 schoot zijn lijfwacht hem dood.

De christelijke martelaar was minister van minderheidszaken Shahbaz Bhatti. Hij was fel tegen de blasfemiewet die Asia Bibi noodlottig dreigde te worden. Zijn auto werd aan flarden geschoten op 2 maart 2011. De moordenaar van de islamitische gouverneur was een soefi, de Taliban klopten zich op de borst vanwege de liquidatie­­ van de christelijke minister. 

Vijf jaar na diens dood begon de kerkelijke procedure om hem zalig te verklaren. Zelfs de steilste protestant of agnost zou dat moeten toejuichen. En de katholieke kerk kan een geweldig gebaar maken door ook die islamitische gouverneur in de procedure mee te nemen. Zijn zoon, zelf eveneens bedreigd, bejubelde de vrijspraak van Asia Bibi uitbundig.

Aanhangers van islamitische partijen protesteren tegen het besluit van het Hooggerechtshof.Beeld EPA

Het vonnis sloopte de oordelen van lagere rechters genadeloos. Haar (Arabische) naam betekent zondares, maar er is meer tegen haar gezondigd dan dat ze zelf heeft gezondigd, zo staat er over Asia Bibi te lezen. Natuurlijk zijn niet alle problemen opgelost. De blasfemiewet is er nog. Een groot deel van de Pakistaanse publieke opinie steunt dat misbaksel. Tot nu toe is niemand geëxecuteerd wegens blasfemie, maar wel zijn er mensen gelyncht. Dezelfde overheid die van lagere rechters opdracht kreeg haar op te hangen verbergt Asia Bibi nu op een onderduikplek, in afwachting van haar vertrek naar een veilig asielland.

Hoe zullen zij en haar familie het trauma van acht jaar dodencel overwinnen? De lijdensweg begon met een onuitwisbaar, iconisch geworden beeld. Ze werkt op het land op een snikhete dag, drinkt uit dezelfde kom als islamitische­­ dorpsvrouwen die woedend zijn omdat zij als onreine christen het water zou hebben bevuild. Er volgt een woordenwisseling over Jezus en Mohammed die haar in die dodencel doet belanden. Een uit de Middeleeuwen verdwaald tafereel. 

Maar het Hooggerechtshof heeft bewezen dat de liberale traditie van Pakistan, die er ook is, niet morsdood is. Ook in Pakistan blijken er moslims te zijn die hun mond open durven te doen tegen fanaten. Door al dat slechte nieuws over moordpartij hier, dwaze fatwa daar, heeft het idee kunnen postvatten als zou de islam van Al-Qaeda en IS de enige ware zijn. Maar die conclusie is verraad tegen moslims van een ander soort, zoals die vermoorde gouverneur en de even moedige opperrechters.

Het extremisme zal na deze vrijspraak niet zomaar wegsmelten. Eerst maar eens kijken hoe de straatprotesten zich ontwikkelen. De lente moet nog komen, maar die prachtige ene zwaluw van afgelopen woensdag biedt toch hoop.

Wekelijks leest u hier bespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder.

Lees ook:

Pakistaanse rechtbank vernietigt doodvonnis voor christelijke vrouw

Geen doodstraf voor de Pakistaanse christen Asia Bibi, maar buiten levensgevaar zijn zij en haar medegelovigen niet. Hardliners protesteren tegen de vrijspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden