Column

De foeteraars houden zich stil

Voorbijgangers passeren ING Nederland. Begin deze maand maakte de bank bekend de komende vijf jaar 7000 banen te schrappen, hoofdzakelijk in Nederland en België. In Nederland gaat het om 2300 voltijdsbanen, in België om 3500 banen. Beeld anp

Soms zijn nieuwsberichten veelzeggender door het rumoer dat ze níet veroorzaken dan andere die dat wel doen. Ger Groot neemt er twee onder de loep.

Nederland krijgt 2,7 miljard euro terug van de EU als correctie over het geld dat de afgelopen jaren teveel is afgedragen. Dat werd zo'n veertien dagen geleden bekend en ik heb even gewacht of er een juichstemming zou uitbreken.

Nog maar twee jaar geleden was het huis te klein, toen bleek dat Nederland aan de EU moest bijbetalen. Weliswaar veel minder dan wat het nu terugkrijgt, maar genoeg om een klein Nexit-stormpje te veroorzaken. Wat hadden we nu helemaal aan de EU, die ons alleen maar geld en daarna nóg meer geld kost? Links, rechts en zelfs in het midden was het gemor niet van de lucht.

Je zou verwachten dat diezelfde foeteraars nu met feestneus en papieren toetertjes om de tafel zouden dansen; 2,7 miljard euro is tenslotte niet niks. Maar ik heb Geert Wilders noch de jongeheer Baudet, Jan Roos noch Emile Roemer er de afgelopen twee weken ook maar één kik over horen geven.

ING verhuist
Was het toeval dat het andere bericht dat vrijwel op hetzelfde moment door totale stilte gevolgd werd, ook met de EU en financiën te maken had? De ING kondigde aan haar handelsfuncties en 'marktenzaal' weg te halen uit Amsterdam en Brussel. Ze gaan naar Londen, zo verklaarde het bedrijf in een kort persbericht. Toch niet zijn omdat de regels omtrent salarissen en bonussen in het VK zoveel soepeler zijn dan binnen de eurozone?

Nee, natuurlijk niet, haastte het bedrijf zich te verklaren. Er zit in de Londense City nu eenmaal het meeste talent op financieel gebied. Misschien is dat zo. Maar intussen weet de Financial Times te melden dat de uittocht van Franse bankiers naar Londen vrijwel tot stilstand is gekomen. Onzekerheid over wat er na een Brexit met de City gaat gebeuren maakt de financiële instellingen onzeker. In de City zelf gonst het van geruchten over verhuizing naar het vasteland.

Voor de Fransen zelf is het leven in Engeland er sinds kort ook niet prettiger op geworden. Niet alleen Polen en andere Oosteuropeanen hebben te maken met toenemende vreemdelingenhaat. Ook de Spaanse pers bericht erover jegens Spanjaarden. In de Financial Times spreken de Fransen onderkoeld over de 'minder aantrekkelijke cultuur' in een sfeer van toenemende nationale benepenheid.

Driestheid

De ING roeit intussen recht tegen de stroom op. Misschien is dat een teken van onvervaarde durf - hoewel de financiële crisis nu juist veroorzaakt werd door een té drieste durf bij banken en verzekeraars. Een driestheid die gevoed werd door het beloningssysteem dat aan gene zijde van het Kanaal nog altijd zijn heilloos werk mag doen.

Voor de Fransen is dat al geen reden meer om te verhuizen naar het Perfide Albion, zelfs al onderwerpt François Hollande hun inkomsten aan draconische belastingtarieven. Niet dat de banken en bankiers zich daar minder door hebzucht laten leiden, zo vermoed ik. Die ondeugd, die er volgens de econome Deirdre McCloskey gewoon 'bij hoort', wordt minder door deugdzaamheid dan door berekening getemperd. Maar getemperd wordt ze wel.

Zo niet bij de ING, van wie je niettemin een zeker 'noblesse oblige' zou verwachten. Ooit voortgekomen uit de volkse Postbank, heeft zij de prudentie die bij een goed 'huisvaderschap' hoort kennelijk al lang afgelegd. Zij trekt haar plan zonder zich te bekommeren om politieke verantwoordelijkheid, zolang die althans niet direct vertaald wordt in klinkende munt. Daarom zal de huidige touwtrekkerij tussen Engeland en de EU, met politiek-financieel fatsoen als belangrijke inzet, haar de bout hachelen.

Geldspel
Haar spaarders hebben meer dan genoeg van het geldspel waarin de grootste spelers de knikkers krijgen, avonturiers goochelen met miljarden en de anderen opdraaien voor de verliezen en belastingplicht. De City is van dat bestel het symbool en de draaischijf. Als Brexit één voordeel heeft, dan is het de mogelijkheid van een andere, meer continentale ('Rijnlandse') omgang met geld en kapitaal.

Maar de ING verhuist naar Londen - en geen mens die er iets van zegt. Maar dan zonder mij, zo heb ik besloten. Mijn spaargeld staat intussen op een ethischer bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden