De fluwelen keuze: technisch directeur

Het stond er zeer pregnant: Breukink technisch directeur bij Rabobank. Zouden ze nu op de school van de dochters van Breukink zeggen: „Jouw pappie is directeur geworden, dat is hoog!” Nee.

Als er, binnen de sportwereld, met de term technisch directeur gezwaaid wordt, ben ik meteen op mijn hoede. Hoeveel voetbaltrainers hebben we al niet naar dat echelon zien verhuizen en hoe vaak zijn we al niet in een proestlach geschoten als zoiets voorkwam.

Was Ronald Koeman niet trainer bij Ajax waar Louis van Gaal toen technisch directeur was? Dat was geen proesten, dat was hilarisch gehuil Om over na te denken.

Het heeft er alle schijn van dat die functie iets is van ’we weten eigenlijk niet wat me met hem (veelal zijn het mannen) aanmoeten, we willen hem niet ontslaan, maar wel binnen de organisatie houden en dus maken we hem maar technisch directeur’.

Ontleed de titel eens. Directeur is te begrijpen. Baas. Als: staat boven de anderen, heeft beslissingsbevoegdheid. Technisch? In het geval Rabobank? Daar is Harold Knebel, de bankman die zo graag in de wielerwereld zijn trom wenst te roeren, de roerganger. Die is baas (als het goed is) en zet de lijnen uit en spreekt, graag met enkele tong.

Wat gaat die aardige Erik dan doen? Toch niet thuis zitten en de vliegtickets van de H.H. renners bestellen? Toch niet in hotelgidsjes zitten snuffelen om er mooie deals uit te halen voor als zijn jongens op trainingskamp gaan?

Wordt hij, gekluisterd aan zijn werkkamer (waar nog altijd de laatste, door een Nederlander gewonnen gele trui in de Ronde van Frankrijk -zichtbaar - hangt) een soort sjieke secretaris van de ploeg?

Waarom heeft het bolwerk Rabobank deze stap gezet? Iedereen in de fietswereld wist dat er iets moest gebeuren binnen deze organisatie. Doven en blinden hadden al ingezet op een vertrek van Breukink en dan wordt deze fluwelen vorm gekozen: technisch directeur.

Ploegleiders, zo zei de Amerikaanse coureur Frank Andreu eens, zijn ex-renners die handig de auto van start tot finish kunnen rijden en de mores van hun eigen sportleven hanteren alsof dat standaard is.

Bij Rabobank trekken Jan Boven, Adrie van Houwelingen, Erik Dekker, Frans Maassen en dus nu ook Nico Verhoeven aan het stuur van de ploegleiderwagen.

Het is een klein geheim dat Van Houwelingen verreweg de beste is, het beste ligt en het beste overkomt. De rapportcijfers van de anderen vallen bepaald niet op of mee. Breukink lag vooral heel goed bij Italiaanse en Franse organisatoren, hij sprak heel goed Spaans, was algemeen beschaafd Nederlands en deed geen vlieg kwaad. Aan zijn doortastendheid werd getwijfeld, zeker binnen de ploeg.

Bestaat er een coachcursus voor wielerploegleiders? Of kan je zomaar van de fiets stappen en in de auto klimmen? Een stuur is immers een stuur. En hoe wordt je technisch directeur? Is daar een opleiding voor of gaat de overgang van eerste ploegleider naar technisch directeur net zo makkelijk als die van renner naar ploegleider.

Ga maar in een directeursstoel zitten en kijk maar. Doe maar wat.

Van Verhoeven zal in de komende tijd gezegd worden dat hij ooit, in een ver verleden, in het shirt van Skala, als eerste de Koppenberg opreed in de Ronde van Vlaanderen. Dat is een hele aanbeveling

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden