De flauwte van Clinton en de geheimzinnigheid van Trump

Hillary Clinton voor het appartement van haar dochter in New York, waar zij vanmiddag kort verbleef nadat ze 'oververhit' was geraakt. Beeld afp
Hillary Clinton voor het appartement van haar dochter in New York, waar zij vanmiddag kort verbleef nadat ze 'oververhit' was geraakt.Beeld afp

Het zit Hillary Clinton even niet mee. Nadat ze vrijdag een ongelukkige opmerking maakte over aanhangers van Donald Trump, die ze zaterdag moest corrigeren, werd ze zondag even niet goed tijdens de herdenking van de doden van 11 september 2001 in New York.

Volgens de campagne-organisatie van Clinton voelde ze zich 'oververhit', wat best zou kunnen, gezien het mooie weer die ochtend (28 graden) in New York. Maar een gevoel is nog geen diagnose. Was het de warmte? En waarom had alleen zij er last van? (Update: Clinton is herstellende van een longontsteking)

Op 11 september lagen de campagnes even stil, maar Donald Trump zou gek zijn als hij er de komende dagen niet het maximale uithaalde. Hillary Clinton is de kandidaat die hij al maanden een gebrek aan 'uithoudingsvermogen' verwijt. De vrouw over wie prominente aanhangers graag mogen zeggen dat ze 'hersenschade' heeft, een gevolg van haar hersenschudding na een val in 2012. De politica waarover rechtse websites schrijven dat ze ondersteund moet worden bij het lopen, kussens nodig heeft om rechtop te zitten en soms in een rolstoel wordt vervoerd. En die vertoont een werkelijk moment van zwakte? Dan sla je toe.

Medische rapporten
Aandacht voor de gezondheid van de president, en van degenen die het willen worden, is standaard in de VS. Voor die categorie burgers geldt het medische beroepsgeheim in de praktijk niet. Over president Barack Obama wordt regelmatig een medisch rapport gepubliceerd, zodat we weten hoe het zit met zijn gewicht en zijn strijd tegen de nicotineverslaving. Het lichaam van diens eerste Republikeinse tegenstander, John McCain, droeg de sporen van een lang leven (hij was toen 71) waarin hij met een vliegtuig neerstortte in Vietnam en daar werd gemarteld. Het medische dossier dat hij publiceerde, telde 1200 pagina's.

In vergelijking daarmee weten we van de twee belangrijkste presidentskandidaten van 2016 niet zo heel veel. De arts van Clinton publiceerde een beknopt rapport, waarin hij haar in staat verklaart het presidentschap op zich te nemen. Over Trump kreeg het publiek één kantje, van een maag- en darmspecialist, Harold Bornstein, die verklaart dat Trump gezond is. En ook niet zo'n beetje gezond: hij heeft nooit medische problemen van betekenis gehad, zijn 'fysieke kracht en uithoudingsvermogen zijn uitzonderlijk' en 'als hij wordt verkozen, dan kan ik zonder twijfel zeggen dat hij het gezondste individu is dat ooit tot president verkozen werd.'

'Oude' presidentskandidaten
Over de verklaring is het nodige te doen. In een tv-interview gaf Bornstein toe dat hij de brief na een dag piekeren in vijf minuten had opgetikt, en niet meer nagelezen, omdat er buiten een auto van Donald Trump op stond te wachten. Daardoor staan er wat tikfouten in. De overdrijvingen in het document leken hem grappig, want in de stijl van Trump. Maar dat hij een van de gezondste presidenten kan worden, gelooft hij echt: "We hebben van alles gehad als president, mensen met dementie, met tumoren, psychosen, paranoia, en dat allemaal tijdens mijn leven."

Gezien de ongeloofwaardigheid van de brief van Bornstein - weten we niets over de lichamelijke gesteldheid van Donald Trump. En daar mag je als kiezer best ontevreden over zijn, gezien hij feit dat hij, als hij tot president zou worden verkozen, de oudste nieuwe president ooit zou zijn.

En voor Hillary Clinton geldt bijna hetzelfde. Zij zal, als ze de verkiezingen wint, waneer ze in januari de eed aflegt een fractie jonger zijn dan Ronald Reagan toen hij begon. En dan is een rapport zoals haar arts afleverde eigenlijk niet voldoende, schreef David L. Scheiner vorige week in de Washington Post. Hij was 22 jaar lang de huisarts van Barack Obama, tot die president werd. "Mijn rapport telde 276 woorden en beschreef Obama's gezondheid als uitstekend. Ik werd uitgelachen om zo'n kort verslag, maar er was niets van betekenis te melden in de medische geschiedenis van deze gezonde, 47 jaar oude man."

Van belang
Dat is bij de huidige twee kandidaten niet voldoende, vindt Scheiner. Bij Clinton kun je dat gewoon aantonen, zegt hij. Want zij kampt in elk geval wel, zoals je kon verwachten, met wat gezondheidsproblemen, en wat we daarover horen roept bij hem vragen op. Ze heeft bijvoorbeeld trombose gehad: gebeurde dat spontaan of na een kneuzing of iets dergelijks? In het eerste geval is dat volgens hem onheilspellender dan in het tweede. En waarom krijgt ze de bloedverdunner Coumadin als er medicijnen op de markt zijn met minder bijwerkingen?

Die vragen moeten we kunnen stellen en het antwoord is van publiek belang, vindt Scheiner. Laat staan dat Amerika genoegen moet nemen met het vodje dat Donald Trump inleverde. Helaas voor Clinton zullen de gezondheidsvragen de komende dagen vooral haar kant op komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden