De fix: voor 25.000 euro verliezen van Utrecht

Wat is er precies gebeurd?

Het is januari 2014 wanneer twee onderzoeksjournalisten van de Volkskrant afreizen naar Singapore, het internationale centrum van matchfixing. De manipulatie van voetbalwedstrijden lijkt ze 'een bedreiging voor de sport', vertelden ze gisteren aan Tweede Kamerleden.

Hun vermoeden klopt: de journalisten treffen er 'lege stadions' aan. "Het publiek weet dat wedstrijden gefixt zijn en blijft thuis", zegt verslaggever Willem Feenstra. "De sport is daar echt kapotgegaan."

Het tweetal stort zich in Singapore op de wereld van matchfixing en al 'binnen een dag of drie' valt in een gesprek met een 'fixer' de naam Willem II.

Na een jaar onderzoek volgen krantenartikelen over middenvelder Ibrahim Kargbo, die in 2009 diverse keren zou zijn betaald door de bekende oplichter Wilson Raj Perumal uit Singapore. De opdracht: zorgen dat Willem II met een bepaald aantal doelpunten verschil verliest van Ajax en Feyenoord. Dat maakt deze wedstrijden lucratief voor de illegale Aziatische gokmarkt.

In de zomer van 2015 bericht de Volkskrant dat er nog meer wedstrijden van de Tilburgse club zijn gemanipuleerd, waaronder de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Dit keer beschikt de krant over belastend e-mailverkeer.

In een reactie noemt de KNVB de wedstrijd tegen Utrecht 'de meest concrete zaak tot nu toe in Nederland'. Waarna de Integriteitseenheid van de bond een onderzoek start.

De bevindingen, gisteren gepubliceerd, zijn zonneklaar: Kargbo en Perumal maakten in 2009 afspraken over manipulatie van de wedstrijd tegen FC Utrecht (zie de mailwisseling hiernaast). De middenvelder moest zorgen dat Willem II met ten minste twee doelpunten verschil zou verliezen, in ruil voor 25.000 euro. De 'fix' mislukte: het werd 1-0.

Kargbo refereert in een van de e-mails aan 'the captain', waarmee volgens de KNVB 'zeer waarschijnlijk' keeper en aanvoerder Maikel Aerts van Willem II werd bedoeld. Maar de bond heeft 'onvoldoende (wettig) bewijs' kunnen vinden dat hij in het complot zit. Aerts ontkent iedere betrokkenheid bij matchfixing.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Kargbo en Perumal op 14 november 2009 een benefietwedstrijd tussen Willem II en Sierra Leone organiseerden met het doel de uitslag te manipuleren. Althans, dat vermoedt de KNVB. Ook hier ontbreekt overtuigend en wettig bewijs. Dat geldt eveneens voor de wedstrijden van Willem II tegen Ajax en Feyenoord uit 2009. Maar dat betekent niet dat de matchfixing ophoudt bij die ene wedstrijd tegen FC Utrecht.

"Er vallen geen doden bij", zei KNVB-directeur Gijs de Jong gisteren. "Het fixen van wedstrijden is nagenoeg onzichtbaar. Niemand heeft er belang bij dat het in de openbaarheid komt." Dus zal het vaker gebeuren dan nu bekend is.

De KNVB kan niets meer ondernemen tegen Ibrahim Kargbo, aangezien hij het land uit is en niet meer onder de voetbalbond valt. Zijn dossier ligt nu bij het Openbaar Ministerie. De man uit Sierra Leone blijft ook na de bevindingen van de KNVB ontkennen. Tegen het Brabants Dagblad zegt hij: "Die mails zijn niet van mij afkomstig. Er wordt zonder reden jacht gemaakt op mij."

Mailwisseling Kargbo-Perumal

"I have talk to the captain and he has agreed but we have to conclusion that game that we are to arrange should not be less than two hundred thousand, because we are three guys."

Kargbo aan Perumal 29 juli 2009

"200,000 is way above the budget my brother. i have to be careful not to stir anyone's attention when i place the bets. [...] Let's not get greedy. i pay 25.000 Euro for each of u. But we have to get 2 or 3 more to ensure results."

Perumal aan Kargbo

29 juli 2009

"Small brother we were quits that day. We didnt win or loose. Handicap was 1 ball. So a 1-0 for Utretch leaves us no win or no loose."

Perumal aan Kargbo

14 augustus 2009

"hi big brother i sed to you play wining for me wining is wining 1 0 or 2 0 is still a wingin call me please.thank."

Kargbo aan Perumal

15 augustus 2009

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden