De financiële revolutie vreet haar kinderen op

Het is een chaos op de financiële markten. Wall Street is in paniek en paniek is iets wat de economie juist niet kan gebruiken. De vergelijking met de jaren dertig en de ’Great Depression’ wordt ook in de bladen veel gemaakt.

Die Zeit omschrijft de chaos op de financiële markten als ’Orkaan Lehman’ naar de investeringsbank die afgelopen week failliet ging. Hebzucht en grootheidswaan hebben geleid tot de ergste beursval in generaties. Volgens Die Zeit moeten we zorgen voor het „civiliseren van het kapitalisme”. Het blad ziet een zware taak weggelegd voor democratieën: het stellen van grenzen aan ’geldjongleurs’. De roep om regulering komt deze keer niet van links, maar van „de Grote Heren van de Geldpakhuizen” zelf.

The Economist schrijft over ’de nachtmerrie van Wall Street’, Der Spiegel spreekt van een financiële wereld aan de rand van de afgrond en volgens Time moeten we nu met z’n allen de prijs gaan betalen voor de hebzucht van de grote investeringsbanken: „Tijd voor de afrekening”. Je hoeft je echter niet schuldig te voelen als je weinig snapt van waar de financiële crisis nu eigenlijk over gaat. Voor iedereen, ook voor de redacteuren van Time, is het onbekend terrein, terwijl zij ruim 65 jaar ervaring hebben in het schrijven over de financiële wereld.

In tegenstelling tot veel andere bladen laat Newsweek een veel geruststellender geluid horen. Een beursval op Wall Street is nog niet het einde van de wereld. „Het zijn duistere dagen voor Wall Street, maar het gaat wat ver om het een catastrofe voor de samenleving te noemen.”

Volgens Der Spiegel is de overheid in de Verenigde Staten de redding van de wereldeconomie. Zij wist de beurzen weer terug in de plus te krijgen door het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Een fonds dat alle slechte kredieten moet opkopen die de banken zo aan het wankelen gebracht hebben „is een van de grootste interventies van een kapitalistische systeem; een motie van wantrouwen en een gewaagd experiment tegelijkertijd”.

Ingewikkelde financieringsproducten zijn uit, bankfilialen en spaarboekjes zijn weer in. Banken moeten in goede tijden meer geld opzij zetten voor slechtere tijden en het moet afgelopen zijn met het doorverkopen van schulden aan derden. Het is ironisch dat juist investeringsmaatschappijen het slachtoffer zijn van de huidige crisis; zij zijn er zelf verantwoordelijk voor. „De revolutie vreet nu haar eigen kinderen op.”

Time richt zich ook op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Degene die wint, Obama of McCain, staat voor de enorme taak om de markten te stabiliseren.

Op de voorkant van Der Spiegel prijkt de stelling dat vrouwen naar geluk streven en mannen naar geld. Het boek De Sekseparadox verschijnt komende week in Duitsland en morrelt aan de grondvesten van de vrouwenbeweging met opmerkingen als „vrouwen en techniek gaan nu eenmaal slecht samen”. Het is geen snel geschreven bestseller, maar gebaseerd op jaren onderzoek met als conclusie dat, gemiddeld genomen, mannen en vrouwen verschillende hersenen hebben en daardoor ook verschillende neigingen. „Vrouwen kiezen doorgaans een ander pad, dat heeft een biologische reden”, zegt de schrijfster Susan Pinker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden