De filibuster liep op niets uit - alweer

Martin van Rooijen (50Plus) tijdens het haast eindeloze debat over de afschaffing van de Wet-Hillen. Die wet regelt dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost, geen eigenwoningforfait hoeven te betalen. Beeld ANP

De poging van PVV en 50Plus om door 35 uur te praten de afschaffing van de wet-Hillen te belemmeren is gestrand. Door te ‘filibusteren’, heel lang te spreken in de vergadering, kregen ze het wel voor elkaar de aandacht naar zich toe te trekken. 

Zij wilden ermee vooral laten zien hoe belangrijk zij het onderwerp vinden. Andere partijen, met name de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, wilden de truc van 50Plus en PVV niet bij voorbaat torpederen en zich het verwijt op de hals halen dat zij het spreken van andere partijen beknotten. Dus lieten zij vannacht de Kamerleden Martin van Rooijen (50Plus) en Edgar Mulder (PVV) maar begaan.

De meerderheid van de Kamer heeft het recht om de spreektijd te maximeren bij de bespreking van nieuwe wetten, maar dat gebeurt zelden. Volgens het reglement van orde van de Tweede Kamer mag een Kamerlid bij wetswijzigingen zolang spreken als hij wil. Wel moet hij zich aan het onderwerp houden en mag hij niet in herhaling vallen.

Vijftien uur, het werden er vier 

Van Rooijen zou gisteravond en vannacht vijftien uur praten en kwam niet verder dan ruim vier. “Ik wil een zorgvuldige behandeling en dat heb ik kunnen zeggen”, verklaarde hij na afloop. Daarna begon Mulder. Hij zou twintig uur spreken, maar werd na twee uur afgekapt. Mulder begon over de oude Grieken, kwam te spreken over democratie in de middeleeuwen, en de intocht van Sinterklaas - hij hield zich dus niet aan het onderwerp. Een meerderheid (78 tegen 1) van de Tweede Kamer besloot om kwart voor vier tot vijf uur door te gaan en de resterende sprekers allemaal tien minuten te geven.

Bij de stemming waren met name Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aanwezig. Zij wachtten de halve nacht in en rond het gebouw van de Tweede Kamer. De collega’s van Van Rooijen en Mulder waren minder geduldig. Van 50Plus en PVV was, behalve deze twee sprekers, niemand aanwezig bij de stemming. Ook PVV-leider Geert Wilders ontbrak.

Voor de derde keer, maar geen scheepsrecht 

Martin van Rooijen (50Plus) testte vannacht een lichttherapiebril om fit te blijven tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.Beeld ANP

Filibusteren is oorspronkelijk een Amerikaanse fenomeen, maar de naam is afgeleid van het Nederlandse ‘vrijbuiter’. De Van Dale omschrijft het als ‘obstructie door urenlange redevoeringen’. Voor de derde keer haalt de truc in het Nederlandse parlement niets uit. Steeds is het de partij van Geert Wilders die het toch probeert. Vijf jaar geleden wilde PVV-Kamerlid Fleur Agema heel lang praten bij een debat over de zorg. Zij deed het niet. Vier jaar geleden probeerde zij het nog een keer. In en debat over de jeugdzorg vroeg zij tien uur spreektijd, maar haalde al na een paar minuten bakzeil: “Ik ga de tien uur niet volmaken, want daarmee voorkom ik niet dat de wet wordt doorgedrukt.”

Vanavond praat de Tweede Kamer opnieuw over de wet-Hillen. De wet houdt in dat iemand zonder hypotheekschuld geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. Het kabinet wil die regeling in stapjes, uitgesmeerd over dertig jaar, afschaffen per 1 januari 2019. Morgen stemt de Tweede Kamer over dat voorstel.   

Lees ook: partijen dreigen debat over wet-Hillen eindeloos te rekken en de ordinaire machtspolitiek van Rutt-III is ergerlijk 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden