De fijne collega's van Martijn Krabbé

Van je collega's moet je het hebben - een ironische stelregel waarmee we min of meer accepteren dat je vermeende partners vaak de grootste Judassen zijn. Ook bij de televisie. Zo diep als 'RTL Boulevard', ooit een verfrissend en onderhoudend programma, is gezonken hielden we echter slecht voor mogelijk.

Slachtoffer in kwestie is Martijn Krabbé. De RTL-presentator van de talentenjacht 'X-Factor' had het al niet makkelijk door huwelijksproblemen met zijn vrouw Amanda, maar kwam recentelijk nog in zwaarder weer terecht door een ex-minnares, Tessa van Leijenhorst. Volgens Tessa heeft Krabbé haar een tijd terug onder invloed van drank en drugs aangerand en mishandeld. Zij had zich moeten verweren door te slaan en te schoppen en heeft hem uiteindelijk de deur uit weten te gooien - dit alles mocht Tessa breed uitmeten in Boulevard. Deze week volgde haar aangifte.

Of haar verhaal klopt of niet moet de tijd uitwijzen - Krabbé ontkent. Maar wie garen spint bij de perikelen van zijn collega is Verlinde. Nadat Boulevard de kwestie Krabbé als megaprimeur had aangekondigd, bracht Verlinde het onderwerp te berde als 'moeilijk wanneer het om een collega gaat'. Nu herinnerden wij ons een eerdere uitzending waarbij Verlinde liet blijken over lijken te gaan voor leuke kijkcijfers, toen ook al met Krabbé als lijdend voorwerp. Martijn was te gast aan de Boulevard-desk toen ineens zijn vrouw Amanda aan de telefoon hing. Live vanaf een boot op de Zuidpool. Het stel was tijdelijk uit elkaar en Amanda probeerde tot zichzelf te komen door een paar maanden tegen de walvisjacht te strijden, Krabbé met hun vier kinderen achterlatend. Terwijl Verlinde een slechte 'In De Hoofdrol'-persiflage deed ("Er hangt iemand aan de telefoon.....jahaaa, het is jouw Amanda") schoot een nietsvermoedende Krabbé vol door deze plotselinge confrontatie. Verlinde keek likkebaardend toe. Uitermate gênant.

Ex-minnares Tessa moest toen nog een dealtje sluiten met de Boulevard-redactie om haar verhaal te mogen doen. Inmiddels ligt er tegen haar een aangifte van laster en mishandeling. Volgens Krabbé's advocaat Stefan Kalff klopt Tessa's verhaal in zoverre, dat zij Krabbé flink heeft toegetakeld. Als rancuneuze ex en niet als slachtoffer van aanranding - een wezenlijk verschil. Ook wijst Kalff op Tessa's dreigementen om van de hele zaak een 'mediacircus te maken' en op de sms'jes die zij Krabbé na de vermeende aanranding heeft gestuurd waarin Tessa haar spijt betuigt voor het schoppen en slaan. Stuur je die aan iemand die je net heeft geprobeerd te verkrachten, vraagt Kalff zich af.

Het is een nare zaak die moet worden uitgezocht. Dat zoiets wordt gevolgd door media die het moeten hebben van roddel en achterklap hoort erbij - it comes with the package heet dat wanneer je een publiek persoon bent. En daarmee is Krabbé bijna erfelijk belast. Maar er zijn wel verschillende manieren waarop zoiets gebracht kan worden. Een zender zou zijn sterren in bescherming kunnen nemen totdat hun schuld is bewezen. Of het biedt een podium aan mensen die hun collega's zwart en verdacht maken en hun persoonlijke leed uitventen. Het is duidelijk op welk spoor RTL met Albert Verlinde zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden