De fiets moet op de politieke agenda

Fietsersbond wil stallingen regelen in gemeentelijke bestemmingsplannen

INTERVIEW | MAAIKE VAN HOUTEN

De fiets krijgt politieke status. Steeds vaker nemen we in de stad de fiets, maar verdere groei kan alleen als er meer voorzieningen komen. De Fietsersbond adviseert de partijen de fiets centraal te stellen in de gemeenteraadsverkiezingen.

Die verkiezingen zijn pas over een jaar, waarom nu al?
Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond: "We zijn er expres vroeg bij. Uit informatie van mijn eigen GroenLinks-afdeling in Utrecht, en van Twitter, weet ik dat politieke partijen nu hun verkiezingsprogramma's aan het schrijven zijn. We doen aanbevelingen aan onze lokale afdelingen, zij kunnen die vertalen naar de plaatselijke situatie. En we bestoken de landelijke partijen, die dat weer kunnen doorgeven aan lokale partij-afdelingen."

Zitten politieke partijen te wachten op promotie van de fiets?
"De laatste paar jaar zijn de ervaringen heel positief, de fiets wordt steeds belangrijker. We worden veel benaderd en onze plaatselijke mensen zeggen dat ook. De vragen komen van alle partijen. In het verkiezingsprogramma van de VVD is er vaak niet zoveel aandacht voor. Niet dat fietsen een linkse hobby is, maar ik denk dat de achterban andere onderwerpen belangrijker vindt. Maar als ze eenmaal wethouder zijn, dan doen VVD'ers het juist heel goed, bovengemiddeld zelfs."

De Fietsersbond vindt dat fietsparkeernormen moeten worden opgenomen in bestemmingsplannen. Wat zijn dat, fietsparkeernormen?
"Als er een kantoor wordt gebouwd, zit er standaard in het bestemmingsplan hoeveel parkeerplaatsen er moeten zijn voor auto's. Wij vinden dat er in bestemmingsplannen ook rekening moet worden gehouden met de fiets. Zodat mensen niet als ze aankomen bij een nieuwe rechtbank, of bieb, zeggen: hee, waar moet ik mijn fiets neerzetten?"

En wat vindt u van sportvelden met meer ruimte voor auto's dan fietsen?
"Dat is van de gekke. Je verzint het niet. We hebben dat ook ingebracht bij het ministerie van volksgezondheid en sport. De staatssecretaris Van Rijn werkt aan een preventieprogramma; fietsen naar je sport is ook een vorm van preventie."

U adviseert politieke partijen een verkiezingspunt te maken van fietsparkeren, snelfietsroutes, geen snorfietsers op het fietspad, enzovoorts. Zoveel problemen ... een automobilist zal denken: overstappen op de fiets, daar begin ik voorlopig niet aan!
"Als je aandacht wilt van politici, moet je wel vanuit problemen redeneren. Anders luistert er niemand."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden