De fans van Duncan Laurence weten het zeker: volgend jaar organiseert Nederland het Songfestival

Duncan Laurence, die voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat, gaf een afscheidsconcert in Amsterdam. Maandag vertrekt hij naar Tel Aviv.Beeld ANP

De Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival is favoriet bij de wedkantoren, maar onbekend in eigen land. Wie is Duncan Laurence? En wat kunnen we van hem verwachten?

Bij de laatste klanken rollen de tranen over haar wangen. De Nederlandse Songfestivaltroef heeft slechts een uurtje op het podium van het Amsterdamse Zonnehuis gestaan, maar voor Stèphanie Vermaten (27) was zijn concert het retourtje Arnhem meer dan waard. “Die stem, die uitstraling, die sfeer die hij oproept. Duncan Laurence heeft me vanavond compleet betoverd.”

Van alle nummers waarop de beginnend artiest zijn publiek trakteerde, kon ze alleen uitsmijter ‘Arcade’ meezingen. Dat voert Laurence over anderhalve week op in Tel Aviv in Israël. De rest van de speellijst van woensdag, zo’n twaalf liedjes die de muzikant zelf schreef, hadden de fans nog niet eerder gehoord. “Kun jij je voorstellen dat dit zijn eerste eigen concert ooit is? Ik ben er nóg zekerder van: volgend jaar organiseert Nederland het Songfestival. Mijn vrienden en ik zijn nu al feesten aan het organiseren.”

Vermaten is niet de enige die vermoedt dat de 25-jarige Laurence, wiens echte naam Duncan de Moor luidt, de glazen microfoon zal winnen op de 64ste editie van de internationale liedjescompetitie. Sinds hij zijn strijdnummer en de bijbehorende videoclip begin maart onthulde, prijkt Nederland pal bovenaan de ranglijsten van de wedkantoren. Een overwinning zou de eerste in 44 jaar zijn, in 1975 won Nederland voor het laatst met ‘Dinge-dong’ van Teach-In.

Ook in het buitenland is men overtuigd van de breekbare ballad ‘Arcade’ en de gevoelvolle zang van Laurence. De artiest is nu al zo geliefd dat hij zelfs door een voorbijganger in Tel Aviv werd herkend toen hij daar alvast een paar dagen naartoe ging om zich voor te bereiden. En omdat er dusdanig veel internationale media met de zanger willen spreken, is de Nederlandse pers dit jaar gevraagd genoegen te nemen met één persoonlijk interview tijdens het Songfestival.

De tekst gaat verder onder de video.

Veel stof om zich voor te bereiden op die vraaggesprekken, hebben journalisten niet. Over de topfavoriet is weinig bekend. Laurence komt uit Hellevoetsluis, studeerde in 2017 af aan de Rockacademie in Tilburg en bereikte in 2014 de halve finale van ‘The Voice of Holland’, met Songfestivalveteraan Ilse de Lange als coach. Zij was het die Laurence tipte aan de AvroTros, de omroep die de Nederlandse deelname organiseert. Grappig: de artiest verloor ‘The Voice’ dat seizoen van OG3NE, de drie zusjes die in 2017 als elfde op het Songfestival eindigden.

En verder? Als muzikant heeft hij ervaring opgedaan in Stockholm en Londen. Ook schreef Laurence mee aan een hit van de K-pop-band TVXQ, die gevierd zijn in onder meer Japan, Singapore en Thailand. Hij is biseksueel en aan de man.

Martijn Roos (60) uit Edam staat nauwelijks stil tijdens het kennismakingsconcert in het bomvolle zaaltje van het Zonnehuis. De nummers die Laurence en zijn negenkoppige band spelen, vindt hij allemaal even sterk. “Zijn timbre is zo prachtig. En dan zijn bereik. Hoog en laag, Duncan kan het allemaal. Hij doet me denken aan Antony and the Johnsons en Sam Brown. Maar eigenlijk doen vergelijkingen zijn talent geen recht.”

Het inderdaad indrukwekkende repertoire dat de relatief bleue zanger woensdagavond laat horen sluit aan bij ‘Arcade’. Leunend op een negenkoppige band zingt hij gevoelige nummers zonder al te veel tekst. Mysterieuze liedjes, krachtig en opvallend eigentijds.

Duncan Laurence spreekt het publiek in het Amsterdamse Zonnehuis toe.Beeld ANP Kippa

Roos kent Laurence al een poos. Als organisator van muziekavonden in de Amsterdamse Club Dauphine vroeg hij de singer-songwriter drie jaar geleden om zijn podium te beklimmen. Laurence keerde er nadien nog zo’n tien keer terug om met name covers te zingen. “Het is een bescheiden, emotionele en charismatische jongen, een schat. Hij was altijd erg zenuwachtig, heel anders dan de relaxte en geconcentreerde artiest die hier vanavond staat.”

De dansavondorganisator glimt van trots. “Net zoals nu kon je in Dauphine altijd een speld horen vallen wanneer hij zong. De afgelopen tien jaar hebben er zo’n 1300 artiesten opgetreden in de club, maar niemand gun ik dit succes zo als Duncan. Hij is heel eigen. Ik zie een wereldster in wording, de wedkantoren krijgen vast gelijk.”

Uitstraling

Dat is lang niet altijd het geval. Zo voorspelden de kantoren vorig jaar dat Cyprus zou winnen, gevolgd door Israël en Duitsland, maar bleek Israël favoriet, met Cyprus en Oostenrijk in zijn kielzog. Ook in 2017 draaiden de wedkantoren de winnaar en de nummer twee om en het jaar daarvoor kwamen de meeste prognoses eveneens niet uit. Maar soms valt het mee: in 2015 klopte de gehele top vijf en vijf jaar geleden eindigden de Common Linnets als tweede in plaats van op de verwachte 32ste plek.

Ook Ryan Aquino (37) heeft er meermaals naast gezeten. Ieder jaar organiseert hij bij hem thuis in Amsterdam een vriendenavond tijdens het Songfestival, waarbij iedereen geld inzet op de artiesten. Het schoolbord waarop de voorspellingen worden genoteerd staat al klaar in de kamer.

Twee maanden geleden begon hij vast met inlezen en het luisteren van alle nummers. “Zoals ieder jaar ben ik er vroeg bij. Ik kan niet wachten tot het losbarst, voor homo’s als ik is het Songfestival een soort WK voetbal.” Landen strijden tegen elkaar, legt Aquino uit, maar dan met vrolijke liedjes in plaats van de bal. “Zowel het gros van de nummers als de acts en kleding zijn over de top, een beetje camp. Iedereen viert vrolijk feest, iedereen is positief.”

Wie hij vreest als competitie van Laurence? “Rusland. Zij hebben het recept voor het Songfestival in de vingers: een goed nummer, spektakel, sterke artiesten. Toch zet ik dit jaar alles in op Duncan. Hij zong zo makkelijk vanavond, heeft uitstraling en het is een knappe jongen om te zien. Hij schittert in simpelheid.”

Tegen wie neemt Duncan Laurence het straks op? Zijn drie grootste concurrenten op het Songfestival op een rij 

Rivaal Lazarev

Rusland hijgt Duncan Laurence in de nek op de ranglijsten van de wedkantoren. De 35-jarige Sergey Lazarev staat met ‘Scream’ op nummer twee. Hij is een oudgediende op het Songfestival, in 2016 was de artiest ook al een van de topfavorieten in Zweden. De doorgewinterde zanger, die al vanaf zijn veertiende hits scoort en meerdere albums heeft gemaakt, werd toen derde met een futuristische 3D-act.

Lazarev zingt vooral commerciële popmuziek, in zowel het Engels als het Russisch. Hij wordt bejubeld om zijn uitdagende outfits en video’s, de clip bij ‘Scream’ is opvallend sober voor de zanger. Het nummer is minder subtiel, dynamisch, met allerhande climaxen en theater. Ja, ‘Scream’ biedt volop kansen voor spektakel op het podium.

Met Lazarev kiest Rusland voor veilig. Vorig jaar lukte het Julia Samoylova niet zich te kwalificeren voor de finale, waarmee Rusland voor het eerst voor het slotstuk afhaakte. Het jaar daarvoor, in 2017, besloot het land helemaal niet mee te dingen naar de trofee, omdat het liedjesfestijn in Oekraïne werd georganiseerd, waarmee Rusland op gespannen voet staat.

Favoriet Hänni

Nummer drie op de favorietenlijst is Zwitserland, dat popprins Luca Hänni naar Tel Aviv stuurt met ‘She Got Me’. Het uptempo lied gaat over een stomende avond op de dansvloer, waar een meisje de mannen gek maakt met haar moves.

Hänni, die bijklust als model, kledingontwerper en bladenmaker, brak in 2012 op 17-jarige leeftijd door bij het Duitse Idols. Zijn single ‘Don’t Think About Me’ belandde pardoes op nummer één in zowel Duitsland als Oostenrijk en Zwitserland, en ook zijn vier albums deden het goed.

Mededinger Mahmood

Italië wordt in Tel Aviv vertegenwoordigd door Mahmood. De singer-songwriter, die eigenlijk Alessandro Mahmoud heet, deed net als Laurence mee aan een talentenjacht, waarbij hij eveneens verloor. Net als Laurence is hij relatief blue, Mahmood (27) heeft onlangs pas zijn debuutalbum uitgebracht.

Begin februari won hij het muziekfestival in Sanremo, waarop het Eurovisie Songfestival gebaseerd is. Met die zege op zak mag hij met zijn nummer ‘Soldi’ nu ook het podium in Israël beklimmen. Opvallend is dat Mahmood de enige artiest in de top vijf van de wedkantoren is die in zijn moedertaal zingt, de rest van de favorieten zijn Engelstalige liedjes.

In ‘Soldi’, dat Mahmood zelf schreef, mijmert de artiest over zijn kindertijd en het gemis van zijn vader. Hij werd geboren als kind van een Italiaanse moeder en Egyptische immigrant, die het gezin na zes jaar verliet. Mahmood rapt in het nummer. Vanwege zijn culturele achtergrond en het feit dat hij zich uitsprak over het gebrek aan homorechten in Italië en Egypte, deed zijn deelname veel stof opwaaien in zijn moederland.

Lees ook:

Podcast Achter de Schermen

In de Achter de Schermen-podcast van Trouw gaan we de redactie op om te praten met redacteuren over bijzondere journalistieke producties. Dit keer blikt Songfestivalkenner Joris Belgers vooruit op het Eurovisiecircus samen met Isabel Baneke, die dit jaar voor de krant naar Tel Aviv gaat. 

Duncan Laurence gaat als de grote onbekende naar het Eurovisie Songfestival

Na een wekenlange stilte is de storm losgebarsten voor Duncan Laurence, de Nederlandse inzending voor het Songfestival. Hij ervaart hij al die plotselinge aandacht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden