NieuwsEconomie

De familie achter Lego aast op Legoland

Legosteentjes voor het hoofdkantoor van Lego in Billund, Denemarken. Beeld Reuters
Legosteentjes voor het hoofdkantoor van Lego in Billund, Denemarken.Beeld Reuters

De eigenaar van de succesvolle Lego-formule doet een miljardenbod op de exploitant van onder andere Legoland.

Het zijn maar kleine steentjes, maar het gaat om groot geld. De familie achter de succesvolle Lego-formule legde vrijdag miljarden op tafel om eigenaar te worden van een grote verzameling pretparken. Daaronder het beroemde Legoland in Denemarken, dat zo weer in handen komt van de familie achter de populaire bouwsteentjes.

Het gaat om één van de grootste overnames door private equity (privaat vermogen, red.) van de laatste jaren. Kirkbi, het investeringsfonds van de ‘Lego-familie’ Kristiansen, telt samen met de Amerikaanse investeerder Blackstone en het Canadese pensioenfonds CPPIB 6,6 miljard euro neer om Merlin Entertainments van de beurs te halen. Merlin bezit naast Legoland ook de wassenbeeldenmusea van Madam Tussauds en het gigantische reuzenrad London Eye in het Verenigd Koninkrijk. Merlin staat los van het bedrijf dat de Legostaatjes maakt.

Activistische aandeelhouder

De overname komt niet geheel onverwacht, maar is wel heel snel tot stand gekomen. Vorige maand kreeg het bestuur van Merlin een brief van de activistische aandeelhouder ValueAct Capital, die erop aandrong het bedrijf van de beurs te laten halen. Met zijn belang van zo’n 9 procent in het bedrijf was dat een serieus schot voor de boeg. Maar het bestuur van Merlin zei in een reactie nog geen aanleiding te zien om de strategie te wijzigen.

Volgens ValueAct is de periode waarin Merlin aan de beurs genoteerd was (sinds 2013) teleurstellend geweest voor de aandeelhouders. Een ernstig ongeluk met één van de achtbanen in het Britse pretpark Alton Towers in 2015 zorgde voor een stevige koersval. Ook leed het bedrijf, dat sterk leunt op de Britse markt, zwaar onder de gevolgen van terroristische aanslagen in het Verenigd Koninkrijk in 2017. Dat deed het aantal bezoekers flink teruglopen.

Legoland moet flink gaan uitbreiden

Los van die gebeurtenissen is er volgens ValueAct veel geld nodig om te investeren. Merlin bezit 130 pretparken in 25 landen. ValueAct wil dat er bij die parken veel meer hotels komen om meer bezoekers te trekken. Ook de Legolandformule moet volgens ValueAct veel sneller in meer landen worden uitgerold.

Momenteel zijn er naast het originele Legoland in Denemarken onder andere vestigingen in de Verenigde Staten, Duitsland, Maleisië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Zuid-Korea en China staan op de rol om nieuwe Legoland-pretparken te openen.

Forse investeringen nodig

Al die ambitieuze plannen vergen forse investeringen. De kopers zeggen bereid te zijn die te doen. Kirkbi, het investeringsfonds van de Lego-familie, had al 30 procent van de aandelen in Merlin in bezit en breidt zijn belang nu uit tot 50 procent. Blackstone en CPPIB nemen de andere helft voor hun rekening.

Het bod van 6,6 miljard euro betekent een premie van zo’n 15 procent boven de koers waar het aandeel donderdag op sloot, maar die koers was na de brief van ValueAct vorige maand al flink gestegen. Ten opzichte van vorige maand biedt het consortium zo’n 37 procent meer dan de toenmalige koers. Toch is dat nog altijd ruim 15 procent lager dan de hoogste koers die het bedrijf in 2017 aantikte. Volgens de baas van Merlin is dat een blijvend gevolg van de aanslagen in 2017, wat een flink aantal mensen minder bereid maakt om drukke plaatsen als pretparken te bezoeken.

Lees ook:

Lego weet tóch weer te groeien, dankzij China en Star Wars

Lego maakt weer meer winst. Door ontslagen, een Chinese groeimarkt én door in te spelen op filmsuccessen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden