null Beeld

CommentaarDecembermoorden

De fabels van Desi Bouterse

Terwijl voorzitter Cynthia Valstein-Montnor van de Surinaamse krijgsraad vorige week urenlang het vonnis tegen president Bouterse voorlas, kregen sommige nabestaanden in de rechtszaal het te kwaad toen ze tot in detail hoorden hoe hun verwanten op 8 december 1982 in Fort Zeelandia waren gemarteld en vermoord. Naast die zwaar te verteren feiten over de laatste uren van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind, prikte de rechtbank een paar fabels door waarmee Desi Bouterse lang schermde.

Volgens de rechter staat wel degelijk vast dat de legerleider die nacht persoonlijk aanwezig was op de plek van de executies. En het is volgens de rechter een verzinsel dat de tegenstanders van zijn militaire coup van 1980 van plan waren een tegencoup te plegen.

Met dit soort verzinsels en uitvluchten heeft Bouterse altijd geprobeerd de straf te ontlopen waartoe hij nu is veroordeeld door een dappere krijgsraad. Het vonnis waarin hij schuldig is verklaard aan het medeplegen van de moord op de vijftien tegenstanders en waarin hij is veroordeeld tot twintig jaar celstraf is nu een feit.

Dreigende taal

Jarenlang toonde de man, die het in 2010 schopte tot democratisch gekozen president van Suriname, zich een meester in de vlucht naar voren. Hij dreigde met de noodtoestand als zijn proces serieus zou worden, hij uitte dreigende taal aan het adres van de rechters, zijn Nationaal Democratische Partij drukte voor de zekerheid een amnestiewet door de Assemblee, een besluit van de volksvertegenwoordiging dat gelukkig later door de rechtbank ongeldig is verklaard.

Nu de rechtsstaat van Suriname zich bij al die tegenwind moeizaam overeind heeft weten te houden, is het afwachten welke uitwegen de president alsnog verzint. Zijn commentaar op het vonnis tijdens de persconferentie na zijn terugkeer uit China is niet bemoedigend. Nog altijd houdt Bouterse vol dat er sprake is van een politiek proces en dat de uitspraak eigenlijk niets voorstelt. Opnieuw probeert hij de oude kolonisator tot gemeenschappelijke vijand te maken door te beweren dat Nederland invloed had op de uitspraak van de onafhankelijke Surinaamse rechters.

De aankondiging van de advocaat van Bouterse dat de uitspraak zal worden aangevochten in een hoger beroep is natuurlijk wel een aanvaardbare stap. Ook dat recht maakt deel uit van de Surinaamse rechtsstaat. In een ideale situatie zou de president nu aftreden om zich te concentreren op zijn verdediging tegen het vonnis. Gevreesd moet worden dat zo’n zuivere procedure niet wordt gekozen door de man die ooit zei dat God hem heeft neergezet aan het hoofd van Suriname.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden