Column

De ezels op Santorini zuchten onder de vele toeristen op hun rug

Ezelritjes worden aangeboden in de buurt van Fira, een dorp op het Griekse eiland Santorini. 
 Beeld REUTERS
Ezelritjes worden aangeboden in de buurt van Fira, een dorp op het Griekse eiland Santorini.Beeld REUTERS

Waarschijnlijk is het na de Acropolis in Athene de bekendste toeristentrekker in Griekenland: de zonsondergang op het eiland Santorini. In deze tijd van het jaar zien elke avond rond een uur of acht weer duizenden toeristen hoe de zon de witte huisjes bovenop de rotsen van het vulkaaneiland eerst geel, dan blauw, en uiteindelijk dieprood kleurt.

Het schouwspel heeft van Santorini het populairste vakantie-eiland gemaakt, met een onwaarschijnlijk aantal van twee miljoen bezoekers per jaar. Kreta ontvangt er minder - en daar past Santorini 80 keer in.

Niet alleen de menselijke bevolking - ruim 15.000 zielen groot - zucht onder de hordes toeristen. Ook de tientallen lokale ezels moeten het ontgelden. Want wat is er nou leuker dan, na aankomst in de haven, op de rug van een ezel de klimmen en zo omhoog de 400 meter hoge caldera te beklimmen? Minder inspannend dan lopen, en authentieker dan de kabelbaan. De eigenaren van de ezels knijpen in hun handjes vanwege het almaar toenemende bezoekers dat Santorini per cruiseschip aandoet, maar dierenbeschermers luiden de noodklok. Het zijn er te veel, en ze zijn te dik.

"Het probleem speelt al jaren. Maar we willen nu dat er eindelijk eens iets aan gedaan wordt", zegt Serafina Avramidou van Animal Action Greece. "Het probleem is niet het vervoer van de mensen op zich. Het gaat ons om het misbruik van dieren puur en alleen voor toeristische doeleinden." De ezels moeten te vaak en te veel tillen. Niet alleen toeristen, maar ook bouwmaterialen en afval. Als vuistregel geldt dat een ezel niet meer dan 20 procent van zijn eigen gewicht moet tillen, maar die norm wordt regelmatig overschreden. Ook krijgen ze onvoldoende schaduw, en zijn de zadels voor de dieren vaak niet comfortabel.

Opstootjes

Met een andere organisatie heeft Animal Action Greece eind van de maand een gesprek met de burgemeester van Santorini. "We willen dat er een registratiesysteem komt, zodat duidelijk is wie de eigenaar is. Er moeten rusttijden komen. En voldoende plaatsen in de schaduw, en plekken met schoon drinkwater, boven of onderaan de route. Verder moet het verboden worden de poten aan elkaar te binden om ervoor te zorgen dat de ezels niet weglopen."

Vorige maand ontstonden er opstootjes tussen eigenaren van ezels en demonstrerende dierenrechtenactivisten. Avramidou kiest liever de diplomatieke weg. "Een oplossing hoeft niet moeilijk te zijn. Wij willen niemand werk afnemen. Ezels kunnen mensen vervoeren, zolang het maar op een diervriendelijke manier gebeurt. Helaas zien veel eigenaren ze vooral als gereedschap." Ook toeristen kunnen hun steentje bijdragen, zegt ze. Bijvoorbeeld door geen ritje te accepteren als een dier er slecht verzorgd of moe uitziet. "Via de portemonnee gaat de verandering misschien nog wel het snelst."

Lees ook: Smeulende resten en alles ziet zwart: Griekenland rouwt om doden na bosbranden

Griekenland rouwt na de dood van 74 mensen bij grote bosbranden. De overlevenden nemen de schade op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden