DE EVERGLADES: voor de echte natuur

De échte, niet door Disney geregisseerde, natuur ligt in Zuid-Florida: de Everglades. Er was een tijd dat je vanuit Orlando in nog geen uurtje dit unieke wetland kon binnenrijden. De Everglades begonnen boven Lake Okeechobee, Midden-Florida. Maar bevolkingsgroei, landbouw en toerisme eisten hun plaats op. In pakweg één generatie slonk het natuurgebied tot een vijfde van zijn oorspronkelijke omvang. Tegenwoordig is het naar de Everglades vijf, zes uur rijden met de auto, vanuit Orlando.

Maar het is nog steeds een heel groot natuurpark, zeker voor Europese begrippen. Everglades National Park beslaat een gebied twee keer zo groot als Luxemburg. Alleen Death Valley en Yellowstone zijn nog groter. Het subtropische reservaat staat op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Het is er in ieder geval veel stiller en weidser dan in Animal Kingdom. Ongeveer een miljoen mensen bezoeken ieder jaar de Everglades. Ter vergelijking: het pietepeuterige natuurgebiedje de Posbank bij Arnhem krijgt jaarlijks het dubbele te verwerken. In de Everglades dus geen vierbaans toevoerwegen en mammoet-parkeerplaatsen, zoals in Disney World. Dit is het domein van de Anhinga ('Snake bird'), de Wood Stork, de zoetwaterschildpad en de zeldzame Amerikaanse krokodil.

Een 60 kilometer lange tweebaansweg voert de bezoeker tot aan het uiterste puntje, Flamingo, van waaruit kanotochten zijn te maken. Maar op tal van plaatsen zijn ook wandelpaden uitgezet, over plankiers door mangrovebossen of langs brede, ondiepe rivieren die het natuurgebied voeden.

BEDREIGD

Vorig jaar bestond het nationale park 50 jaar, nog altijd is het een van de meest bedreigde ecosystemen van de VS. De waterhuishouding in het kwetsbare gebied is door menselijk ingijpen totaal ontwricht. Regenwater voedde ooit deze wetlands, maar de snelle verstedelijking van Florida (in veertig jaar groeide de bevolking van 3 miljoen (1950) tot twaalf miljoen en daarnaast bezoeken ieder jaar 40 miljoen toeristen Florida) noopte tot de aanleg van riolen en kanalen.

De landbouw en de bevolkingsaanwas leidde ook tot verontreiniging. Het gehalte aan kwik is op sommige plaatsen zo hoog, dat bij meertjes borden staan met het advies aan hengelsporters om niet meer dan één gevangen vis te eten. Enkele jaren geleden werden in het kadaver van een Florida-panter kwikconcentraties gevonden die ook voor mensen dodelijk zouden zijn. Er leven nog minder dan tien exemplaren van deze bedreigde diersoort in het nationale park.

Nogal wat dier- en plantensoorten worden in hun bestaan bedreigd, ook in dit park. Door de langzame opdroging van de Everglades verdween negentig procent van de vogels. Maar de natuur is grillig, door de overvloedige regenval van afgelopen winter, bleef de Wood Stork, een zeldzame ooievaar uit Zuid-Amerika, dit broedseizoen helemaal weg uit de Everglades. Het waterpeil was net te hoog voor dit dier, dat alleen in zeer ondiep water vis kan vangen. Doorgaans broeden er jaarlijks tien tot twintig ooievaars in het nationale park.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden