De eurotop in Brussel, een overzicht

De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt een hard standpunt in tegen de Grieken.Beeld epa

In Brussel zijn de regeringsleiders van de eurolanden nog steeds aan het vergaderen over een oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Ze zijn bezig met een compromisvoorstel, twitterde de woordvoerder van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.

In de marathonvergadering die zondag om 16.00 uur begon, willen de regeringsleiders per se tot een compromis komen. De vergadering is rond 06.00 uur voor een derde keer geschorst om bilateraal overleg mogelijk te maken.

Er wordt momenteel onderhandeld over een eisenpakket dat de ministers van Financiën van de eurolanden voorafgaand aan de eurotop hebben opgesteld. Alleen als Griekenland akkoord gaat met deze plannen, kunnen onderhandelingen over een derde noodlanding worden begonnen. De eurogroep, waar alle ministers van Financiën in zitten, berekende dat Griekenland tussen de 82 en 86 miljard nodig heeft, veel meer dan de vijftig waar Tsipras donderdag om vroeg.

Het eisenpakket van de eurogroep is keihard, vertelde Trouw-correspondent Christoph Schmidt zondag. Tsipras wordt volgens hem in de hoek gezet en kan geen kant meer op. "Het is een soort huiswerklijstje van een boze leraar die tegen een slechte leerling praat. Het is heel streng, strenger dan een ultimatum."

Vooral Duitsland neemt een hard standpunt in. Bondskanselier Merkel zei gister dat de Grieken veel garanties moeten geven. Alleen op die manier is het vertrouwen terug te winnen. Want dat vertrouwen is op dit moment verdwenen, aldus Merkel.

Ook premier Rutte heeft zich laten gelden op de eurotop. Hij wil pas een akkoord sluiten, als er compenstatie komt voor teruggedraaide hervormingen, meldde persbureau ANP. Griekenland had die wel doorgevoerd, maar de regering van Tsipras draaide die terug. Volgens Rutte moet dat veranderen, anders is er geen akkoord mogelijk.

Eisenpakket
In het eisenpakket staat onder andere dat Griekenland de BTW moet verhogen (ook op afgelegen eilanden) en dat de pensioenleeftijd omhoog moet. De pijnpunten zijn echter vooral de inmenging van het Internationaal Monetair Fonds in Griekenland en een privatiseringsfonds van vijftig miljard, dat door Griekenland wordt beheerd maar onder supervisie staat van Europese leiders.

Deze maatregelen moeten voor een groot deel voor woensdag worden ingevoerd, willen de leiders van de eurozone Griekenland tegemoet zien. Haalt Tsipras deze deadline, dan kan hij waarschijnlijk snel financiering krijgen. Gaat hij vandaag akkoord met het voorstel van de eurogroep, dan is een acute geldinjectie ook mogelijk.

Neemt Tsipras de Europese horde, dan wacht hem aan het thuisfront nog een moeilijke opgave. Het is niet waarschijnlijk dat leden van zijn eigen Syriza-partij openlijk gaan muiten, omdat ze het niet eens zijn met de beslissingen die Tsipras neemt.

De hervormingen die Griekenland donderdag presenteerde kwamen met veel gemor door het parlement, maar het lijkt erop dat Tsipras met oppositiepartijen moet onderhandelen om een meerderheid te krijgen.


In Athene zelf werd zondag geprotesteerd tegen het mogelijke compromis van Tsipras. Boze Grieken vinden dat hun premier helemaal voorbij gaat aan het 'nee' in het referendum, vorige week zondag.

Als er geen akkoord wordt gesloten, wordt de situatie voor de Grieken nog moeilijker. Omdat de ECB zijn lening aan de Grieken dan niet verhoogt, kunnen de Grieken vanaf dinsdag hoogstwaarschijnlijk geen geld meer pinnen. Het geld is dan op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden