De Europese geestverwanten van Geert Wilders

(ANP) Beeld
(ANP)

De PVV stevent af op een flinke overwinning bij de Europese verkiezingen van morgen. In de uiterst rechtse hoek van het Europees Parlement wordt verwachtingsvol naar Geert Wilders gekeken. Samenwerken met zo’n internationale mediaster is een aantrekkelijke optie. Maar wie maken Wilders het hof? Een rondgang langs de Europese velden.

Keulen ziet zwart van de politie. Maar liefst 5.500 politiemensen zijn zaterdag 8 mei ingezet om pakweg 350 extreemrechtse demonstranten en half zo veel tegendemonstranten uit elkaar te houden. Het gaat er tamelijk ontspannen aan toe. De mobiele eenheid en de waterkanonnen hoeven niet in actie te komen.

Even dreigt het onvriendelijk te worden, wanneer een groep tegendemonstranten probeert op te rukken naar de vrachtwagen die als podium fungeert voor de sprekers. Kordaat politieoptreden voorkomt problemen. De agenten vormen een dubbele linie en duwen de antifascisten naar achteren. Tot groot plezier van de extreemrechtse demonstranten. Over en weer schreeuwt men elkaar leuzen toe. Het ’nazi’s raus’ van de antifascisten wordt beantwoord met ’stasi’s raus’.

De extreemrechtse demonstratie op een plein naast de Kölner Messe is gericht tegen de islamisering. En in het bijzonder tegen de bouw van een grote moskee in Keulen, de grootste van Europa zelfs. Dit is een manifestatie van geestverwanten van Geert Wilders afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Vlaanderen, Noorwegen en Tsjechië.

Behalve vlaggen van hun landen van herkomst voeren de demonstranten spandoeken mee die weinig te raden overlaten. Zo vijandig als ze tegenover de islam staan, zo welwillend staan ze tegenover Israël. En ook de vrijheid van meningsuiting gaat de aanwezigen zeer aan het hart. Was hij er geweest, dan had Geert Wilders het schouwspel ongetwijfeld glimlachend aangezien.

Als voorzitter van het comité Steden tegen islamisering is Filip Dewinter een van de hoofdsprekers. Dewinter roept Keulen uit tot ’hoofdstad van het verzet tegen de islamisering in Europa’. Zijn speech is van het soort ’van dik hout zaagt men planken’. Sinds het Vlaams Belang zware electorale concurrentie heeft van de partij van ex-judobondscoach Jean-Marie Dedecker, is de toon weer radicaler geworden.

De fluitconcerten en het geschreeuw van de tegendemonstranten zwellen aan als Dewinter het woord neemt. Hij zoekt meteen de confrontatie op: „Ik heb lang gedacht dat na 1945 de dictatuur in Duitsland voorbij was en dat er democratie was. Maar ik heb me vergist. De rechtse dictatuur is alleen maar vervangen door een linkse. De nationaal-socialistische dictatuur heeft plaats gemaakt voor een politiek-correcte multiculturele dictatuur." Dewinters publiek lacht en juicht. „De multicultuur is het paard van Troje van de islam. Multicultuur is multiconflict is multicriminaliteit. Wij zullen de islamieten en de islamisten duidelijk maken dat hun ideologie hier niet thuishoort", schreeuwt Dewinter zijn gehoor toe. Wilders zou het gezegd kunnen hebben.

Morgen meer in De Verdieping. Morgenavond (3 juni) 22.45 op Nederland 2, Profiel: De Europese familie van Wilders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden